Avionska nesreća je mogla da se spreči da nije bilo ovog propusta

Autor: Tanjug, Republika

Svet

17.03.2019

17:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bezbednosna analiza novog sistema za kontrolu leta u avionima "737 MAX", koju je sprovela kompanija "Boing", imala je nekoliko ključnih propusta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boing 737 MAX

Kako objašnjava list, pozivajući se na aktuelne i bivše inženjere u Saveznoj upravi za civilno vazduhoplovstvo SAD, navedena bezbednosna analiza sistema za kontrolu leta, koji nosi naziv Sistem za proširenje karakteristika manevrisanja, potcenila je snagu ovog sistema. 

Mediji dodaju, pozivajući se na portparola Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo SAD, da ta uprava nije sprovela pažljivu istragu i da je sledila standardan proces sertifikacije kada je u pitanju Boingov "737 MAX".

U izveštaju se navodi i da su i "Boing" i Savezna uprava za civilno vazduhoplovstvo SAD obavešteni o "specifičnostima ove priče" i da je od njih zatražen odgovor pre 11 dana, pre nego što se srušio avion Etiopijan Erlajnsa "737 MAX", kada je poginulo svih 157 putnika i članova posade. 

Isti model aviona srušio se u blizini obale Indonezije u oktobru prošle godine, a tom prilikom poginulo je 189 putnika i članova posade, podseća Rojters. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading