PUČ: Ministri smenjuju Mejovu

Autor:

Svet

24.03.2019

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej, nakon niza neuspešnih pokušaja da reši krizu izlaska te zemlje iz Evropske unije, najverovatnije će biti smenjena sa svoje funkcije u roku od 10 dana, a u zaveri svrgavanja učestvuju praktično svi njeni dosadašnji ministri iz Dauning strita. Kao imena dvojice njenih potencijalnih naslednika spominju se njen dosadašnji zamenik Dejvid Lidington, kojeg podržava šest ministara, ali mnogi na čelu zemlje žele da vide i ministra ekologije Majkla Gouva, koji bi mogao da preuzme kormilo države. Bez šansi, međutim, nije ni aktuelni šef diplomatije Džeremi Hant.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tereza Mej

Izvor blizak premijerkinom kabinetu tvrdi da unutar tog tela postoji jednoglasnost oko toga da bi Mejove što pre trebalo da podnese ostavku.

- Nema sumnje da su svi saglasni da bi Mejova trebalo da ode nakon istorijskog neuspeha Bregzita. Pitanje je samo ko će je naslediti - saopštio je izvor blizak vladi.

Za to vreme unutar kabineta dešavao se prevrat za prevratom, prenose britanski mediji, koji su imali uvid u razvoj događaja. Ministri su i između sebe podeljeni na probregzitovce i one koji se protive izlasku iz Unije, pa će se, prenose mediji, prema tom kriterijumu i birati naslednik Tereze Mej.

Foto: Tanjug/AP
PROTEST PROTIV BREGZITA: Vređali premijerku

Član kabineta: Nema sumnje da su svi saglasni da bi Mejova trebalo da ode nakon istorijskog neuspeha Bregzita

- Grupa koja želi ostanak Britanije u EU podržavala je Dejvida Lidingtona kao Mejovog zamenika. Međutim, kada su saznali da on kuje zaveru sa opozicionim laburistima kako bi oni podržali takozvani mekani izlazak iz Unije, odmah su mu okrenuli leđa i podržali Majkla Gouva - prenosi britanska štampa.

Foto: Tanjug/AP

Ako Bregzit ne prođe, naje*ali smo kao nacija

Jedan od ministara u vladi Tereze Mej, koji je želeo da ostane anoniman, nije birao reči kojima bi opisao trenutnu situaciju unutar kabineta.

- Ako Bregzit ne prođe kako bi trebalo, mi smo kompletno naje*ali, ne samo kao deo vlade već i kao nacija - rekao je ministar, dodajući da bi izbor Lidingtona bio pogrešan. On je dodao da Britanija ne sme da dozvoli da uđe u kovitlac previranja i upozorio da bi dosadašnji zamenik Tereze Mej upravo vodio zemlju u tu vrstu krize.

Foto: Tanjug/AP

Inače Britanija je po prvobitnom planu trebalo da napusti EU 29. marta, a sa liderima EU postignut je dogovor o odlaganju Bregzita do 22. maja ako britanski parlament iduće nedelje usvoji sporazum o Bregzitu. U suprotnom, Britaniji preti izlazak iz Unije bez sporazuma.

Ovo su dva moguća naslednika Tereze Mej
Foto: Tanjug/AP

Dejvid Lidington (62)

U visoku politiku ušao je 1992. kada je kao član Konzervativne partije izabran za poslanika u parlamentu

Jedan je od ministara najduže zaduženih za odnose sa Evropskom unijom, pa je na tom mestu bio puni šest godina, za vreme mandata premijera Dejvida Kamerona

Jedno vreme bio je i predsedavajući Donjeg doma parlamenta

Od 2017. on je praktično zamenik Tereze Mej, ministar pravosuđa

Od 2018. on je kao sekretar kabineta postao defakto desna ruka Tereze Mej i njen zamenik na toj poziciji

Poznat je kao ministar koji se protivi izlasku Britanije iz EU

Foto: Tanjug/AP

Majkl Gouv (51)

Gouv, inače rođen u Škotskoj, jedan je od vodećih zagovornika Bregzita

Bio je na poziciji ministra obrazovanja u vladi Dejvida Kamerona, a tu funkciju je obavljao od 2010. do 2014.

Nakon toga je bio ministar pravosuđa

Poznat je po tome što je vodio kampanju Borisa Džonsona da dođe na čelo Velike Britanije, ali je posle toga podneo ostavku i sam deklarisao kao pretendent za čelo države

Inače, unutar Konzervativne partije označen je kao treći čovek do Tereze Mej, koja ga je isključila iz kabineta

On se kasnije vratio na mesto ministra ekologije

Inače je kolumnista uglednog časopisa Tajms

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading