PREVARA VEKA: Kako internet trolovi sa Kosova, iz Albanije i Makedonije raspiruju mržnju na Zapadu i za to zarađuju brdo novca

Autor: Tanjug

Svet

30.03.2019

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među brojnim nalozima, grupama i stranicama koje je Fejsbuk nedavno uklonio sa svoje platforme pošto je otkrivena mreža trolova koji sa ovih teritorija manipulišu stanovnicima engleskog govornog područja kao što su Velika Britanija i SAD, nalazi se veliki broj onih koji potiču sa Kosova i iz Severne Makedonije, s tim da su trolovi sa Kosova bili najaktivniji u Australiji.

RepublikaFoto: Photo by Parker Byrd on Unsplash

Mreža popularnih Fejsbuk stranica, koja je okupila veliku publiku dodvoravajući se Australijancima koji imaju desničarske stavove i na koje najviše utiču pitanja u vezi sa islamom, izbeglicama i političkom korektnošću, pod kontrolom je trolova i prevaranata sa Balkana koji profitiraju od nemira koje izazivaju, pokazala je istraga australijskog javnog servisa ABC. 

Australijski sajt je identifikovao najmanje četiri popularne stranice kojima upravljaju administratori sa sedištem na Kosovu i u susednim zemljama Albaniji i Severnoj Makedoniji, prenosi "Blic".

Informacije o lokaciji tek su nedavno postale vidljive kada je Fejsbuk u Australiji počeo sa primenom mera o transparentnosti oglašavanja koje se primenjuju u SAD od sredine 2018. godine.

Na ove četiri stranice nalazi se mešavina patriotskih i agitacijskih "mimova" uz novinske izveštaja koji potiču sa jednog jedinog vebsajta koji je specijalizovan za prepakivanje sadržaja ukradenih iz mejnstrim medija i nezavisnih novinskih organizacija, uključujući i nekoliko iz Australije.

Njihov sadržaj je u najvećoj meri ksenofobičan i fokusira se na teme kao što su izbeglice, imigracija, muslimani, islam i sloboda govora. Stranice su takođe objavljivale i postove u kojima su napadani političari levice i umereni liberali.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ove stranice su privukle bazu od preko 130.000 pratilaca, koju su izgrađivale poslednjih nekoliko godina. Najstarija od njih i najpopularnija, "Australijanci protiv šerijata", aktivna je od 2013. godine. Neki od postova na ovoj stranici su podeljeni i više od 20.000 puta. Preostale tri stranice su "Austrijski nevernici", "Stop džamiji u Melburnu" i "Stop svim džamijama u Nare Varenu" (Nare Varen je predgrađe Melburna).

Fejsbuk je uklonio ove stranice, priznavši da one krše njegova pravila učestvovanjem u "koordinisanom neautentičnom ponašanju".

- Ukinuli smo ih zbog njihovog ponašanja, a ne sadržaja koji je na njima objavljen. U ovom slučaju, ljudi koji stoje iza ove aktivnosti su se međusobno koordinisali i koristili lažne račune kako bi pogrešno predstavili sebe i to ponašanje je bilo osnova za naše delovanje - rekao je Natanijel Glejčer, šef Fejsbukovog odeljenja za sajberbezbednost.

Sve ove stranice su vodile ka sajtu "HealthyNewsFree.teć" koji navodi za sebe da je "globalan" i da prenosi svetske medije i piše o "zdravom životnom stilu".

RepublikaFoto: youtube.com/SS Tech

Detalji o vlasništvu stranice skriveni su od pogleda javnosti. Činjenica da su priče sa ovog sajta jedine koje promovišu gorepomenute Fejsbuk stranice sugeriše da postoji veza između dva entiteta.

Takođe, neki od članaka na sajtu su napisani na albanskom jeziku i odnose se na događaje na Kosovu, gde je 90 procenata stanovništva etničkih Albanaca.

Ako koristite Fejsbuk aplikaciju na telefonu - kao što većina korisnika radi - i kliknete na post sa jedne od ovih stranica, ona otvara priču u formatu na Fejsbuku poznatom kao Instant članci (Instant Article, IA).

Ta IA verzija priče je smeštena na Fejsbukovim serverima, umesto na sajtu izdavača, što teoretski omogućava članku da se brže otvori.

Ona takođe omogućava Fejsbuku da zameni bilo koju reklamu koja se nalazi na verziji priče objavljene na vebsajtu izdavača "HealthyNewsFree.teć" i stavi sopstvene reklame preko svog servisa "Audience network". Na taj način i izdavač dobija deo profita od oglašivača. Da bi izdavač mogao da koristi IA format, mora da se prijavi i da ga Fejsbuk proveri. 

RepublikaFoto: pixabay.com

- Oglašivači su prevareni da plaćaju za reklame nad kojima imaju malo kontrole po pitanju toga gde se objavljuju. Ali dokle god Fejsbuk može da ih izveštava o pregledima i povremenim klikovima, oni će i dalje zarađivati novac - rekao je Dejvid Glens, viši istraživač sa Univerziteta Zapadne Australije.

Neke australijske kompanije su rešile da odustanu od reklamiranja preko IA formata, kada im je ABC Njuz otkrio istinu o tome.

Džo Jangblad iz Teksasa je prošle godine opisao kako je otkrio način na koji rade prevaranti sa Kosova. On je 2017. godine rešio da kupi Fejsbuk stranicu "Texas Life", zbog njenog naziva, ali je saznao da njom upravljaju dvojica Albanaca iz Prištine.

Kao i u slučaju australijskih stranica, ova je koristila ukradene "mimove" i članke sa ciljem da pojačavaju društvene podele i nemire. Jangblad je na kraju platio 550 dolara za stranicu, ali su mu pre toga Albanci otkrili da poseduju još nekoliko stranica. On je saznao da te stranice objavljuju linkove ka sajtu "USAViralNews24.com". Taj sajt je u međuvremenu uklonjen.

RepublikaFoto: pixabay.com

Kosovski administratori koristili su isti poslovni model koji je otkriven 2016, kada je makedonski grad Veles identifikovan kao epicentar "fabrike lažnih vesti" koja je imala ulogu i u rastu popularnosti Donalda Trampa u kampanji za predsedničke izbore 2016. godine.

Veles je bio dom jedne kućne radinosti izdavača, od kojih su mnogi bili tinejdžeri koji su proizvodili vesti tokom američke predsedničke kampanje i koristili "klikbejt" postove na Fejsbuku kako bi privukli čitaoce na svoje vebstranice koje su tako zarađivale od reklama.

Mnogi od makedonskih trolova tvrde da su zaradili hiljade dolara mesečno, pravecći lažne vesti, a neki stručnjaci kažu da je ta šema pomogla Trampu da uđe u Belu kuću.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading