Američka osveta Erdoganu: SAD obustavile isporuku "F-35"

Autor: Tanjug

Svet

01.04.2019

21:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vašington je obustavio isporuku opreme Turskoj za borbeni avion "F-35", rekli su neimenovani izvori, što je prvi konkretan korak SAD u cilju blokade isporuke u svetlu turske planirane kupovine ruskog raketnog sistema odbrane.

RepublikaFoto: youtube.com/AiirSource Military
F-35

Neimenovani izvori rekli su da je obustavljena naredna isporuka opreme za obuku, kao i sve buduće isporuke materijala u vezi sa avionom "F-35".

Turski predsednik Tajip Erdogan ne želi da otkaže kupovinu ruskog sistema "S-400" za koji SAD tvrde da će da kompromituje bezbednost aviona "F-35". Turska je najavila da će preuzeti sistem "S-400" u julu.

Zvaničnik Pentagona rekao je Rojtersu u martu da SAD mogu mnogo toga da zadrže ili blokiraju u vezi sa isporukom aviona kako bi poslale jasan signal Turskoj da su SAD ozbiljne i da Ankara treba da se odrekne svojih ambicija da poseduje sistem "S-400".

Očekuje se da će američka odluka o avionima "F-35" zakomplikovati planiranu posetu turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua Vašingtonu ove sedmice, koji dolazi na samit NATO-a.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading