Erdogan se ne miri sa porazom: Traži ponovno brojanje glasova

Autor: Tanjug

Svet

02.04.2019

19:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stranka turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, Partija pravde i razvoja (AKP) nakon što je prvi put posle četvrt veka izgubila političku kontrolu u Istanbulu, zatražila je ponovno prebrojavanje svih glasova sa lokalnih izbora, navodeći kao razlog za to "nepravilnosti" i "pogrešno obračunavanje" u procesu koji je vlada nadgledala i strogo kontrolisala godinama.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

Britanski Indipendent prenosi i da je AKP tražila i prebrojavanje glasova u pojedinim okruzima u Ankari u kojoj je takođe izgubila, ali sa znatnom razlikom.

Erdogan, rodom iz gradske radničke četvrti Kasimpasa, više puta je primetio da je Istanbul ključ za kontrolu Turske.

Grad od 15 miliona ljudi izvor je velikih ugovora o nekretninama i razvojnih projekata koji su predstavljali životnu snagu Erdoganove nacionalne političke mašinerije, navodi britanski list i dodaje da AKP želi da pokaže i političkoj bazi razočaranoj nedeljnim izbornim gubicima da čini sve što je u njenoj moći da zadrži vlast, čak i da na kraju popusti.

- Na kraju dana, posmatrač izbora će objaviti zvanične rezultate - izjavio je šef biroa Ankare za Hurijet dejli njuz, izdanje na engleskom, Serkan Demirtas.

On je dodao da AKP pokušava da nađe načine da uloži žalbu na brojne neregularnosti za koje tvrde da ih je bilo, ali da će u jednom trenutku morati da prihvate rezultate.

- Izbori su bili slobodni i nema velikih glasina ili spekulacija o prevari - rekao je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading