Ovo je prva vest koju je Putin naredio da sklone s interneta, čim je doneo novi zakon

Autor:

Svet

03.04.2019

21:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što je u Rusiji prošlog petka stupio na snagu novi zakon, koji zabranjuje "grubo nepoštovanje" vlasti na internetu, i daje medijima rok od 24 sata da dobrovoljno uklone uvredljivi materijal ili rizikuju da budu blokirani, kažnjeni, ili da nadležni čak provedu 15 dana u zatvoru, nekoliko njih je skinulo sa sajta vest o grafitu u kome je predsednik Vladimir Putin opisan kao "pljuvač gejeva", što je jedan lokalni list okarakterisao kao cenzuru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Najmanje šet sajtova u Jaroslavlju, severno od Moskve, objavilo je, a zatim obrisalo vest o grafitu, koji je osvanuo na lokalnoj policijskoj zgradi, na čijim stubovima je pisalo: "Putin je p...r".

- Ovo vidimo kao potpuno neosnovan čin cenzure - napisao je sajt yarcube.ru na aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Portparol Roskomnadzora Vadim Ampelonskij kasnije je potvrdio da je federalna uprava za kontrolu komunikacija primenila "preventivne mere" u skladu sa zakonom koji joj daje šira ovlašćenja.

Šta donosi novi zakon u Rusiji?

Ruski parlament u martu je usvojio nove kazne za lica koja uvrede vlasti na internetu ili šire lažne vesti, uprkos upozorenjima kritičara da bi takva odluka otvorila put direktnoj cenzuri neslaganja u državi.

Jedna od odredaba zakona predviđa kazne u iznosu do 1.525 dolara zbog iskazivanja javnog nepoštovanja države, vlasti, javnosti, ruske zastave i Ustava na internetu, a oni kojima to nije prva kazna mogu biti kažnjeni zatvorom u trajanju do 15 dana.

Vlasti sada imaju ovlašćenje da blokiraju internet stranice ukoliko one ne odgovore na zahtev i uklone informacije koje država smatra činjenično netačnim. Zakon takođe predviđa novčane kazne pojedinaca zbog širenja netačnih informacija na internetu u iznosu od čak 6.100 dolara.

 

Ugledne ličnosti iz kulture objavile su pismo u kojem zakone opisuju kao "neustavnu otvorenu deklaraciju uspostavljanja direktne cenzure u zemlji".

Iz Kremlja su odbacili navode da je novi zakon ravan cenzuri.

- Štaviše, sfera lažnih vesti, uvreda i slično prilično je oštro regulisana u mnogim zemljama sveta, uključujući Evropu. Stoga je neophodno da se isto učini i u našoj zemlji - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading