Pariz tuguje: Izgorelo dve trećine krova Notr Dama, Makron poručio da je najgore izbegnuto i da će obnoviti katedralu

Autor: Republika

Svet

15.04.2019

17:19 >> 21:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Požar koji je oko 19 časova izbio na katedrali Notr Dam u Parizu je opustošio građevinu, ali kako prenosi "Mond" nakon četiri sata borbe, vatrogasci konačno kontrolišu plamen. Spašene su dve kule katedrale, ali dve trećine krova su opustošene.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Izgorelo dve trećine krova katedrale

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da su vatrogasci uspeli svojim trudom da izbegnu najgori mogući scenario, ali da će predstojećih nekoliko sati biti izuzetno teški.

Kako je precizirao, glavni deo zdanja vatrogasci su uspeli da spasu.

On je takođe rekao i da će obnova hrama krenuti odmah nakon što požar bude ugašen, kao i da će u taj proces biti uključeni najbolji majstori koji postoje.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je tom prilikom najavio je i uvođenje nacionalne pretplate koja će omogućiti da se to realizuje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Notr Dam u vatri

Istovremeno, predstavnik vatrogasaca Žan Klod Gale izjavio je da se trenutno radi na evakuaciji svih relikvija koje se nalazi u crkvi i dodao da je trnov venac Isusa Hrista prebačen na sigurno.

- Trenutno radimo na tome da sačuvamo deo zgrade gde se nalaze sveti predmeti. Ono najvrednije smo već uspeli da prebacimo na sigurno - dodao je.

Na vrhu gotske katedrale video se dim kao i vatra pored njena dva zvonika. Ne zna se još uvek šta je izazvalo požar. Televizija "Frans 2" je izvestila da policija slučaj trenutno vodi kao incident.

 

 


- U katedrali Notr Dam u Parizu u toku je zastrašujući požar - rekla je gradonačelnica Pariza An Hidalgo na Tviteru, prenosi Rojters.

 

 


U toku je velika akcija, saopštili su vatrogasci, dok je portparol gradske uprave na Tviteru potvrdio da je područje oko katedrale zatvoreno.

Katedrala Notr Dam je bila usred rekonstrukcije čija je vrednost oko 6 miliona evra, neki njeni delovi su bili pod skelama, dok su bronzane statue uklonjene prošle nedelje zbog radova.

Francuski mediji citiraju vatrogasce koji su izrazili sumnju da je požar "potencijalno povezan" sa radovima na rekontrukciji, navodi agencija

 

Prema dosadašnjim informacijama, vatra je počela na tavanu oko 18.50 časova, pa se brzo proširila na krov objekta.

 

 

 

Evakuacija je brzo odrađena i na lice mesta izašle su brojne vatrogasne ekipe koje su uspostavile bezbednosne parametre oko katedrale. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Nebojsa

15.04.2019 21:34

Božja kazna za nasilan, ljigav, odvratan i zločinačke režim koji je karakteristikama Francuske najmanje u XX veku i naravno XXI. Zaboravili su dasu ta zvona zvonila za Srbe a da su oni bili HRIŠĆANI. Pošto toga više nema i okrenuli su sekao nacija i država ono stranom usledila je kazna. Možda i shvate poruku.