Užasu u Parizu nema kraja: Notr Dam i dalje gori!

Autor: Tanjug

Svet

16.04.2019

06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle devet sati borbe, rano jutros oko tri časa, francuski vatrogasci uspeli su da stave pod kontrolu požar u čuvenoj srednjevekovnoj katedrali Notr Dam u Parizu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Gašenje požara nastavljeno i ujutru

- Požar je pod kontrolom, ali nije u potpunosti ugašen - rekao je Loren Nunjes iz Ministarstva unutrašnjih poslova na konferenciji za novinare ispred Notr Dama.

Nunjes je kazao da uzrok požara u katedrali Notr Dam još nije poznat i da vlasti nastavljaju istragu o tome kako je počeo, preneo je Rojters. 

Iz kancelarije pariskog tužilaštva je saopšteno da, bar za sada, isključuju mogućnost da je podmetnut ili da požar ima veze sa motivima povezanim sa terorizmom.

Bi-Bi-Si prenosi da je jedan vatrogasac zadobio teže povrede prilikom gašenja požara.

Požar je izbio dok je Notr Dam bio usred rekonstrukcije, pa postoji mogućnost da bi uzrok mogao da bude u vezi sa obimnim renoviranjem, vrednim šest miliona evra.

Notr Dam je sinoć posetio francuski predsednik Emanuel Makron poručivši da će katedrala biti obnovljena.

- Notr Dam je naša istorija, naša književnost, deo naše psihe, mesto svih naših velikih događaja, naših epidemija, ratova, oslobođenja, epicentar naših života - rekao je Makron novinarima ispred katedrale.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Veruje se da je struktura katedrale sačuvana od potpunog uništenja, kao i dva tornja. Krov je potpuno izgoreo, a zvonik se urušio.

- Struktura je spasena - rekao je sinoć šef vatrogasne službe Žan-Klod Gale. 

On je rekao da je veliki uspeh stotina vatrogasaca zaustavio širenje vatre na severni zvonik, dodajući da je dve trećine krova je izgorelo. 

Požar je izbio u ponedeljak u 18.50 sati, kada je katedrala zatvorena za javnost.

U gašenju požara učestvovalo je 400 vatrogasaca.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading