(FOTO, VIDEO) Nemiri u Ekvadoru: Narod protestuje zbog hapšenja Asanža, policija ih brutalno tuče!

Autor: Telesurenglish/DW

Svet

17.04.2019

10:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani su ljuti jer je predsednik Moreno stao na stranu SAD-a.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Hiljade građana Ekvadora uključujući i pristalice Džulijana Asanža sukobilo se sa policijom u grlavnom gradu Kitu (San Francisko de Kito).

- Danas smo ovde protiv lošeg vladanja koje postoji, kao i (Lenjinove) izdaje vladinog plana za koji je izabran. Ekvador je prodat MMF-u, preduzimajući mere protiv ekvadorskog naroda - rekao je Mark Iniguez Pokrajinski koordinator za Loju Pokret za revoluciju građana.

Demonstranti su krenuli oko 16:00 po lokalnom vremenu u smeru starog grada, gde se nalazi Predsednička palata. Međutim, prilikom ulaska u uske gradske kolonijalne ulice, sukobili su se sa policijom, koja je upotrebila suzavac.

Foto: Tanjug/AP

- Policija je ućutkala i napadala one koji demonstriraju. Represija je ono što mi sada doživljavamo, ali nas neće ućutkati i zaustaviti. Mi smo narod i zajedno ćemo obnoviti našu domovinu - izjavila je tokom mitinga levičarska poslanica Žota Ljoret.

Ove najnovije demonstracije su krenule kada je Morenova administracija otvoreno stala na stranu SAD.

Foto: Tanjug/AP

U poslednjih nekoliko meseci, cene goriva su porasle, stope nezaposlenosti su rekordno visoke, a nedavno je vlada potpisala ugovor sa MMF-om od 4,2 milijarde dolara, najavivši da će se od 2019. godine sprovesti niz mera štednje.

- On je prodao zemlju oligarhiji, bankari imaju svoje medijske kuće i svi prirodni resursi se prodaju najvećem ponuđaču. Znamo da će zajam MMF-a doneti mnoge posledice - rekao je jedan od demonstranata.

Foto: Tanjug/AP

PODRŽAVAJU ASANŽA

Demonstranti se protive zbog načina na koji je njihov predsednik tretirao Džulijana Asanža. Osnivač Vikilksa je sedam godina boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što mu je bivši predsednik Rafael Korea odobrio azil. Nakon što mu je sadašnji predsednik Lenjin Moreno ukinuo azil, Asan je uhapšen.

Foto: Tanjug/AP

Demonstranti su izrazili otvorenu podršku bivšem predsedniku, a sadašnjeg su nazvali izdajnikom jer je osnivaču Vikiliksa ukunuo azil.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading