Za 5 godina dižu je iz pepela! Za obnovu katedrale Notr Dam prikupljena vrtoglava suma novca

Autor: Tanjug, Republika

Svet

17.04.2019

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gotovo milijardu dolara prikupljeno je od vernika i moćnih poslovnih magnata širom sveta za obnovu katedrale Notr Dam u Parizu, teško oštećene u katastrofalnom požaru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Katedrala u plamenu

Građevinski timovi su rano jutros postavili veliki kran i drvene platforme u blizini katedrale, dok vatrogasci i dalje procenjuju štetu i da ojačavaju strukturu nakon što je požar u ponedeljak srušio toranj katedrale i uništio krov, prenosi agencija AP.

Francuski predsednik Emanuel Makron odredio je petogodišnji rok za obnovu katedrale iz 12. veka, a danas će, kako je najavljeno, predsedavati vanrednom sednicom vlade posvećenoj nesreći u Notr Damu, za koju istražitelji veruju da je povezana sa radovima na rekonstrukciji katedrale.

Savetnik predsednika za zaštitu kulturnog nasleđa Stefan Bern je izjavio da je do sada prikupljeno 880 miliona evra (995 miliona dolara).

Među onima koji su dali donacije nalaze se američki elektronski gigant Epl, magnati koji poseduju kompanije Loreal, Šanel i Dior, kao i katolici i pripadnici ostalih vera iz Francuske i širom sveta.

Požar u katedrali Notr Dam u Parizu izbio je u ponedeljak u 18.50 sati, a u gašenju je učestvovalo 400 vatrogasaca.

Posle devet sati borbe francuski vatrogasci uspeli su da stave pod kontrolu požar, a potpuno je ugašen nekoliko sati kasnije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading