Istorijski susret u Kremlju: Posle 10 godina Putin ugostio predsednicu Estonije

Autor: Tanjug

Svet

18.04.2019

16:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin i estonska predsednica Kersti Kaljulaid sastali su se danas u Kremlju, što je prvi susret lidera dve susedne države posle skoro jedne decenije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kaljulaid i Putin

- Prošlo je dosta vremena od kada smo se poslednji put sastali - rekao je Putin pozdravljajući estonsku predsednicu u Moskvi.
On se prisetio prethodnog rusko-estonskog sastanka na najvišem nivou pre desetak godina, a sam

Putin se sreo sa Kaljulaid "nedavno u inostranstvu", prenosi TASS.

Ruski predsednik na početku razgovora primetio je da je trgovinska razmena između dve zemlje opala za 50 odsto u poslednje dve godine zbog nedostatka kontakata na zvaničnom nivou, ali je dodao da ona ipak u prošloj godini beleži manji porast od 17 odsto.

- Mi imamo zajednicke probleme u vezi sa regionom oko Baltičkog mora. To su bezbednosni i ekološki problemi, kao i pitanja povezana sa transportom - naglasio je Putin i dodao: "U principu, mnogo je zajedničkih tema ispred nas".

 

 

Estonska predsednica Kersti Kaljulaid izrazila nadu da će njena poseta Moskvi "uneti svežinu" u rusko-estonske odnose.

"Nadam se da je otvaranje rekonstruisane ambasade Estonije u Moskvi uneti svežinu u odnose dve države. Moja poseta Moskvi je znak da je Estonija spremna da komunicira sa svojim susedom", napisala je ona danas na svom Fejsbuk profilu.

Ranije danas Kaljulaid je stigla u Moskvu, gde je učestvovala je na ceremoniji otvaranja rekonstruisane Estonske ambasade u Rusiji.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading