Merkelova ipak ne ide u političku penziju?!

Autor: Tanjug

Svet

24.04.2019

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatra da je moguće da Angela Merkel nakon završetka kancelarskog mandata preuzme neku od vodećih funkcija unutar Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

- Meni je nezamislivo da Angela Merkel nestane s političke scene. Ona je ne samo vredna poštovanja nego i nadasve simpatična osoba - rekao je Junker u razgovoru za Medijsku grupu Funke.

On je rekao kako je nemačka kancelarka "visokokvalifikovana" za neku od funkcija, ali je istovremeno dodao da se njen kancelarski mandat završava tek 2021.

Ko je naslednik?

O odlasku Angele Merkel u Briselu se uvek iznova spekuliše - iako je kancelarka prošle godine najavila da se 2021. u potpunosti povlači iz političkog života, što uključuje i funkcije u EU. Posle izbora za Evropski parlament u maju, funkcije predsednika Evropske komisije (Junker) i predsednika Saveta EU (Donald Tusk) će biti upražnjene, piše Dojče vele.

 

 

64-godišnji Junker insistira na tome da nakon evropskih izbora najjača stranka izabere ili barem predloži svog kandidata.

- Ja sam veliki poklonik ovog modela glavnih kandidata - kaže Junker.

Zasad se polazi od toga da će predsednici država i vlada članica EU još raspravljati o ovom pitanju.

Junker je odlučio da nakon isteka svog mandata 31. oktobra 2019. više neće kandidovati za funkciju predsednika komisije.

Na pitanje što bi voleo da o njemu stoji u budućim udžbenicima, Junker je odgovorio:

- Trudio se. I možda još jedna rečenica: neke stvari je doveo red.

Luksemburški političar je odbio da otkrije svoje planove o budućnosti a isto tako je odbacio nagađanja nekih medija o njegovom lošem zdravstvenom stanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading