(VIDEO) Ramu hoće da spale! Masovni protesti u Albaniji prerasli u ulični rat

Autor:

Svet

12.05.2019

18:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pravi ulični rat pretvorio je centralne delove albanske prestonice Tirane u zgarište nakon što je na hiljade demonstranata predvođenih opozicionarom Ljujzimom Bašom organizovalo antirežimske proteste, tokom kojih je došlo do dramatičnih sukoba s policijom i pokušaja da se do temelja spali sedište vlade Edija Rame.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Pobuna protiv Rame

Besni demonstranti su po ko zna koji put u ovoj godini optužili premijera da je korumpirani zlikovac i mafijaš, kao i da je zemlju pretvorio u leglo kriminala, a zatim Molotovljevim koktelima zasuli kordon policije raspoređen ispred državnih institucija.

Pozivali su Ramu da izađe pred njih i suoči se sa stvarnošću u zemlji, gde, kako su naglasili, narod želi prevremene izbore. Nakon što su počeli da ruše zaštitne, metalne ograde, pale gume i zasipaju zgradu vlade kanisterima boje i kamenicama, policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima. U jednom trenutku je izbila opšta tuča, pa je najmanje 10 pripadnika organa bezbednosti zadobilo povrede, kao i oko pet demonstranata. Njih su na rukama iznosili njihovi saborci.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Baša: Taj Rama je balkanski Maduro, koji će dobiti od građana šta je zaslužio. Uništićemo njegovu kriminalnu huntu

- Ovde smo sa misijom da oslobodimo Albaniju od zločina i korupcije, da učinimo da naša zemlja bude kao i ostatak Evrope - vikao je Baša okupljenim sledbenicima i pozvao ih da danas izađu na još masovnije proteste i "svrgnu Raminu kriminalnu huntu".

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Rama: Baša i njegovi sledbenici moraju da shvate da na ovaj način nanose štetu samo Albaniji, a ne meni

 

 

- Taj balkanski Maduro dobiće od građana šta je zaslužio. Varvarsko nasilje protiv hiljada demonstranata dobiće svoj odgovor u ponedeljak. Hvala građanima što su se pridružili našoj borbi, ne za moć, već za okončanje kriminalne hunte - rekao je predsednik Demokratske stranke Albanije u govoru ispred direktorata policije u Tirani i istakao da kriminalci koji su ukrali glasove građana i kriminalizovani političari moraju da budu u zatvoru.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

50 učesnika protesta je uhapšeno

Inače, osim zbog Rame, protesti su organizovani i zbog nedavnog hapšenja članova Demokratske stranke koji su se u prethodnom periodu suprotstavljali vlastima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Podsetimo, albanska opozicija intenzivno od sredine februara optužuje Ramu za korupciju i povezanost s organizovanim kriminalom, što vlada negira. Zbog toga su opozicioni poslanici napustili parlament, ali su mnoga njihova mesta popunili drugi opozicioni kandidati. Vladajući socijalisti imaju 74 mesta u tom telu, koje broji 140 poslanika.

- Albanija je sada oštećena. Veoma žalim zbog nemira, ali Baša i njegovi sledbenici moraju da shvate da na ovaj način nanose štetu samo svojoj zemlji, a ne meni - rekao je Rama, odbijajući i da uzme u obzir mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora.

Ne dozvolimo da Albanija bude uništena

Albanski predsednik Iljir Meta pozvao je učesnike protesta da izbegavaju nasilničko ponašanje i sukobe, pogotovo na okupljanjima najavljenim za danas, a isto je ponovio i ministar unutrašnjih poslova Sander Lešaj.

- Demokratiju ne grade Molotovljevi kokteli, čiji je cilj uništenje Albanije - poručio je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading