Štrahe želi da dokaže "nevinost"

Autor: Tanjug, Republika

Svet

21.05.2019

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši austrijski vicekancelar i nekadašnji lider Slobodarske stranke Austrije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe najavio je da želi da dokaže svoju nevinost u vezi s takozvanom aferom Ibica.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. MIRKOVIĆ
Hajnc Kristijan Štrahe

Štrahe je u subotu bio prinuđen da podnese ostavku na sve političke funkcije pošto su nemački mediji objavili video snimke na kojima se vidi kako jednoj navodnoj nećaki ruskog miliajrdera nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

- Pronaćićemo sve koji stoje iza kriminalnih video snimaka i prljave kampanje iz inostranstva protiv moje ličnosti i dokazaću svoju nevinost. Za to ću se boriti - poručio je Štrahe preko Fejsbuka.

Ova afera nije imala samo negativan uticaj na njegov politički život, već je uticala i na brak. Bečki dnevnik "Kronen cajtung" tvrdi da se njegova supruga Filipa sa zajedničkim detetom preselila kod svojih roditelja. Ona je, u izjavi medijima, rekla da je šokirana i da želi najpre da sve analizira, kao i da se posveti svom sinu.

Štrahe se, na konferenciji za štampu, na kojoj je saopštio podnošenje ostavke, posebno obratio supruzi tražeći da mu oprosti što se kao tinejdžer ponašao prema Ruskinji i što je pokušavao da je impresionira.

Junker: Ne bih da se mešam, iako bih voleo

RepublikaFoto: Tanjug
Žan Klod Junker

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker u poslednjem obraćanju pred izbore za Evropski parlament u Beču osvrnuo se na krizu u austrijskoj vladi, porukom da ne bi da se meša "iako ima želju".

- Rado sam došao u Beč, ne da se aktivno umešam u krizu vlade, iako bih imao želju, već da učestvujem u radu parlamenta - kazao je na početku obraćanja na kongresu Evropskog saveza sindikata. Junker je time aludirao na aferu oko Hajnca Kristijana Štrahea, doskorašnjeg vicekancelara i lidera desničarske Slobodarske partije Austrije (FPO), koji je bio prinuđen da okonča političku karijeru zbog video snimaka na kojima jednoj Ruskinji nudi državne poslove u zamenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Junker je oduvek bio kritičan prema Slobodarskoj partiji i njenoj negativne politici prema EU, smatrajući da se ta stranka zalaže za razbijanje Unije. U obraćanju predstavnicima evropskih sindikata Junker je kazao da se njima rado obraća, jer je i sam bio član sindikata pre nego što je postao ministar rada Luksemburga. - I kao predsednik Evropske komisije sam ostao član sindikata. Isplati se i kao sindikalac izaći na evropske izbore i potisnuti opasnost koja preti od desnice - poručio je.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading