ASANŽ HITNO PREBAČEN U BOLNICU: Osnivaču Vikiliksa zdravlje ozbiljno ugroženo, jedva govori!

Autor: srbijadanas.com

Svet

30.05.2019

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž prebačen je u bolnicu u okviru zatvora Belmarš u Velikoj Britaniji. Njegovo zdravstveno stanje ozbiljno je narušeno, dok čeka saslušanje i mogućnost ekstradicije u SAD Asanžovo zdravlje je več pogoršano tokom njegovom sedmogodišnjeg boravka u Ambasadi Ekvadora u Londonu, a nastavilo je da se pogoršava u prethodnih sedam nedelja koliko je u zatvoru, saopštio je Vikiliks.

RepublikaFoto: youtube.com/TheSun
Džulijan Asanž

- Odluka zatvorskih šefova da ga prebace u bolnički deo dovoljno govori - naveo je Vikiliks u saopštenju.

Kako navode, Asanž je izgubio na težini jedva da je mogao da govori sa švedskim advokatom prošle nedelje.

- Asanžovo zdravstveno stanje u petak je bilo toliko loše da nije bilo moguće normalno da se razgovara sa njim - rekao je advokat Per Samuelson nakon što je posetio Asanža u Belmaršu.

Švedska je odbila Samuelsenov zahtev da se Asanžovo saslušanje pomeri i trebalo je da se održi danas.

- Džulijanov slučaj ima veliki istorijski značaj. Ostaće upamćen kao najgori napad na slobodu štampe ikada - rekao je urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson.

 
Inače, bivši zatvorenik Pepsi Votson komentarisao je Asanžom profil za "Raša tudej" i rekao da će on verovatno da bude u fokusu kako čuvara, tako i ostalih zatvorenika.

- Ljudi će jednostavno želeti da ga gledaju preko ograde ili će jednostavno o njemu da se priča, vesti o njemu će se širiti u zatvoru poput požara - rekao je on.

Zatvor Belmarš imao je nekoliko ozloglašenih zatvorenika tokom istorije, uključujući jednog od ubica Lija Ragbija, zatim Ronija Bigsa, pljačkaša i "britanskog najpoznatijeg zatvorenika" Čarlsa Bronsona.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

On veruje da će Asanža da posmatraju vrlo pažljivo, da će nadgledati njegovu ćeliju, prisluškivati telefonske pozive, a možda čak postaviti i uređaje za prisluškivanje u ćeliju.

- Verujem da će da bude pod prismotrom mnogo većom od normalne - naveo je on.

Asanža čeka moguća ekstradicija u SAD gde će se suočiti sa 17 optužbi, uključujući i za špijunažu. U međuvremenu, u Švedskoj se suočava sa optužbama za seksualne napade.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading