Makron postavio uslove Britaniji: Krajnji rok za Bregzit 31.oktobar

Autor: Tanjug

Svet

03.06.2019

17:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da bi 31. oktobar ove godine trebalo da bude "konačni" rok za povlačenje Velike Britanije iz Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron

- Mislim da je ovo krajnji, krajnji rok, jer ne želim da se nova Komisija i izvršni organi bave ovim pitanjem  - rekao je Makron, aludirajući na imenovanja novih šefova glavnih institucija u EU koja predstoje, prenosi Rojters.

On je naveo da smatra da bi dalje odlaganje bilo velika greška, zbog čega ga, primetio je, uvek doživljavaju kao tvrdog pregovarača kada je Bregzit u pitanju. 

- Ali ja podržavam takvu svoju ulogu - poručio je.

Makron, koji se obratio novinarima u Jelisejskoj palati nakon razgovora sa članovima Međunarodne monetarne konferencije (IMC) poručio je i da smatra da se sada mora sprovesti ono što je narod u Britaniji odlučio, osim ako Britanci sami u međuvremenu ne odluče nešto drugo.

 

 

On je ostavio "otvorena vrata" za još jedno pomeranje krajnjeg roka za Bregzit ako bi Britanija odlučila da traži dodatno vreme za pokretanje novog izjašnjavanja u vezi izlaska.

- To je moguće samo ako bi imali perspektivu za novi referendum ili potpuno novi plan koji bi bio prihvatljiv za sve sve učesnike pregovora - rekao je Makron i zaključio da je svaki mogući pokušaj Britanije da ponovo pregovara o postojećem sporazumu uključujući tu i "mehanizam za Irsku" osuđen na neuspeh, navodi agencija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading