Nova pravila u EU stupaju na snagu 1. jula: Proizvođači električnih automobila moraće da prave bučnija vozila

Autor: Tanjug

Svet

07.06.2019

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Proizvođači elektronskih automobila moraće od 1. jula da proizvode bučnija vozila, navodi se u novom zakonu Evropske unije. Kompanije će od 1. jula morati da upotrebljavaju zvukove kojima bi se upozoravali pešaci.

RepublikaFoto: Honda newsroom
Foto: Ilustracija

Predlog zakona pod nazivom "Nivo zvuka motornih vozila i zamena nečujnih sistema" utvrđen je 2011. godine, a usvojen je tri godine kasnije.

Novo pravilo usvojeno je nakon žalbi zbog toga što su motori električnih vozila nečujni pri brzini manjoj od 20 kilometara na čas, te predstavljaju pretnju za pešake, uključujući invalide i lica sa slabim vidom.

Zakonom je predviđeno da električna vozila na četiri ili više točkova moraju da poseduju Akustični sistem zvučnog upozoravanja na vozilima (AVAS), koji bi pri manjim brzinama proizvodio buku jačine od oko 56 decibela i tako upozorio pešake.

Pojedini proizvođači automobila već su počeli da koriste AVAS. Poslanici u SAD usvojili su sličan zakon, ali istraživači nisu sigurni u efikasnost AVAS-a.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading