SAD se spremaju da izvrše hakerski napad na Erdogana: Ruski stručnjaci ukazuju na podmukli američki udar

Autor:

Svet

09.06.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spor Turske i SAD zbog odluke vlasti u Ankari da kupi ruski raketni sistemi S-400 ulazi u završnu fazu, pa nije isključena mogućnost da se iz Vašingtona organizuje informacioni napad na tursko rukovodstvo.

RepublikaFoto: twitter.com/sputnik_fr
s-400

Eksperti ruskog Centra za proučavanje savremene Turske smatraju da bi se Amerikanci upustili u sajber napade na lidera Redžepa Tajipa Erdogana samo da bi pokazali ostalim članicama NATO ko je glavni u Alijansi.

- U praksi će Amerikanci uvek pokazivati Turcima njihovo mesto u međunarodnoj hijerarhiji, kako ga oni vide, u ulozi čuvara kapije bliskoistočnog regiona. I u tome je osnovna protivrečnost jer Turci više nisu zadovoljni tom ulogom - tvrdi ruski stručnjak Jurij Mavašev.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ne mogu da nađu zajednički jezik: Erdogan i Tramp

Slično razmišlja i zamenik direktora Instituta za istoriju i politiku Moskovskog državnog univerziteta Vladimir Šapovalov, koji navodi da će SAD pokušavati da vrše pritisak na Tursku čak i kada na priču o kupovini S-400 bude stavljena tačka.

AMERIKA ŽELI DA POKAŽE TURSKOJ KO JE GLAVNI U NATO, TVRDE STRUČNJACI

- Moguće je da će biti nekog informacionog napada na tursko rukovodstvo. Za sve zemlje-članice NATO to je vrlo ilustrativna situacija koja pokazuje da je Severnoatlantska alijansa savez u kojem postoji jedna dominantna sila koja pokušava da nametne svoju volju - naveo je ovaj ekspert.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nahvalio Erdogana: Vladimir Putin

S druge strane, SAD su razočarane ponašanjem Ankare, koja je uputila svoje stručnjake u Rusiju radi obuke za upravljanje ruskim raketnim sistemom. Šef Pentagona Patrik Šenahan izložio je detaljan plan isključivanja Turske iz programa isporuka bombardera pete generacije F-35 zbog kupovine S-400. Prema ovom dokumentu, Ankara će biti isključena iz programa do 31. jula, a turski piloti koji se već uveliko obučavaju u SAD biće vraćeni u domovinu.

Turska je, podsetimo, računala na stotinak novih američkih bombardera F-35 u svom naoružanju jer je njihova vojna industrija isporučivala pojedine komponente za te avione. Jedna od najverovatnijih varijanti za zamenu F-35 mogao bi da bude ruski su-57, smatraju eksperti.

Erdogan: Nema nazad!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovio je nedavno da ne dolazi u obzir povlačenje Turske iz sporazuma s Rusima o kupovini raketnog sistema S-400. On je naveo da je ruska ponuda bolja od sistema "Patriot", koji su ponudile SAD.

- Ne dolazi u obzir da napravimo korak unazad - istakao je Erdogan komentarišući upozorenja iz Vašingtona.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading