Nepoverenje u Alijansi: Rat u NATO zbog ruskog S-400

Autor:

Svet

12.06.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukob važnih NATO saveznika, Turske i Sjedinjenih Američkih Država, doživeo je juče svoj vrhunac zbog činjenice da zvanična Ankara od Ruske Federacije kupuje najmodernije oružje, uključujući i moćni protivvazdušni sistem S-400.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Naime, juče je američki Pentagon zabranio turskim pilotima koji se obučavaju na borbenim avionima F-35 u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Arizoni da prilaze tim letelicama, izrazivši na taj način osvetu zbog vojnog poslovanja njihove zemlje.

- Turski piloti više ne lete - rekao je kratko portparol Pentagona potpukovnik Majk Endrjus, dok je nešto više detalja o ozbiljnom međusobnom udaru NATO saveznika dao vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šenahan.

Foto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

3 razloga zašto Erdogan trpa prst u oko SAD

- želi da pokaže da je međunarodni i globalni "službenik"

- ljut je na SAD jer mu ne daju odrešene ruke da se obračuna sa sirijskim Kurdima (američkim saveznicima u borbi protiv ISIS)

- pokušava da natera SAD da mu konačno isporuče njegovog glavnog arhineprijatelja Fetulaha Gulena, koji ima azil u Americi

- Turski piloti mogu da ostanu u Arizoni do kraja jula, ali neće više vežbati na našim avionima, budući da Turska verovatno neće ni kupiti te letelice - naglasio je Šenahan, aludirajući na ranije američke pretnje Turskoj da može da zaboravi na isporuku F-35 iz SAD ako odluči da od Rusije kupi S-400.

Patrik Šenahan: Turski piloti mogu da ostanu u Arizoni do kraja jula, ali neće više vežbati na našim avionima

U jednom trenutku je predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu dat rok od dve nedelje da odustane od sporazuma s Moskvom, što on nije učinio, pa su se SAD odlučile na drastičniji potez. Ulje na vatru dodala je izjava Sergeja Čemezova, rukovodioca ruskog državnog konglomerata Rosteka, po kojoj se ispostavilo da će Rusija već za dva meseca početi Turskoj da isporučuje protivraketne sisteme. Takođe, Čemezov je otkrio da je Rusija okončala obuku turskih stručnjaka o korišćenju sistema S-400, te su SAD shvatile da je u pitanju gotova stvar.

Foto: Tanjug/AP
PREDMET RAZDORA: Moćni PVO stiže u Tusrku u julu

 67 godina je Turska članica Alijanse

- Turska je imala izbor: ili ruske rakete ili američki avioni. Oboje nikako nije moglo - rekla je vidno razočarana stalna predstavnica SAD u NATO Kej Bejli Hačison.

Inače, S-400 je veliki trn u oku Americi budući da je koban za američke avione. Osim toga, Rusi bi mogli preko Turske da dobiju sve informacije o F-35 i lakše otklone nedostatke S-400 u borbi protiv tih letelica. Iz svih tih razloga, kupovinom ruskog sistema Turska bi mogla da sebi zatvori mnoga vrata NATO saradnje, ali i ostane bez američkih i NATO investicija u Turskoj, i to ne samo u vojnoj industriji. To bi bio veoma jak udarac tamošnjoj ekonomiji, koja u poslednje vreme beleži određene probleme.

F-35

Turska je više puta upozorena da kupovinom ruskog sistema zatvara mnoga vrata NATO saradnje, ali i ostaje bez američkih i NATO investicija u Turskoj

Interesantno je da su Rusi nedavno odustali od prodaje S-400 Iranu, svom jakom savezniku na Bliskom istoku koji je u napetim, gotovo ratnim sukobima sa SAD, Saudijskom Arabijom, ali i Turskom. Mnogi u Rusiji time nisu zadovoljni jer misle da je to učinjeno kao ustupak za bolje odnose s Izraelom, ali moguće je da su tu zapravo išli na ruku Turcima, koji su stalno sumnjičavi prema potezima Teherana.

Moćni savez pred mnogim izazovima

- odluke američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju snaga iz Avganistana i iz Sirije pokrenulo je niz pitanja o potrebi postojanja nekih od ključnih misija unutar Alijanse, što je izazvalo oštre podele među članicama tog saveza

- način finansiranja Alijanse je i dalje jedno od spornih pitanja, budući da se Trampu ne sviđa što Amerika snosi najveći teret saveza, dok male članice nisu u stanju da izdvajaju ni dva odsto svog BDP, što je, po pravilu, minimum

- neslaganja u vezi sa ulogom NATO na zapadnom Balkanu dodatno urušava stabilnost saveza

- jedan ode najvećih izazova su najave pojedinih jakih struja u okviru EU da će Unija formirati sopstvenu vojsku, što dalje, takođe, postavlja pitanje o opravdanosti postojanja NATO

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading