Putin ima raketu sudnjeg dana!

Autor:

Svet

13.06.2019

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski predsednik Vladimir Putin ima raketu koja je u stanju da bukvalno u trenu izazove smak sveta, tvrdi nemački vojni časopis Štern, govoreći o moćnom projektilu PRS-1M, koji je uspešno ove nedelje testiran na poligonu Sarišagan u Kazahstanu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Reč je o visokosofticiranom oružju koje nije namenjeno stalnoj i rasprostranjenoj upotrebi poput sistema S-400 i S-500, već ima namenu da samo u slučaju nuklearnog napada iz Sjedinjenih Američkih Država odbrani Moskvu ili druge veće ruske gradove i industrijske centre.

- Naša najnovija raketa je uspešno pogodila cilj - pohvalio je zamenik komandanta ruske jedinice za protivraketnu odbranu Vladimir Sergijenko, ne želeći, međutim, da potvrdi da je reč o PRS-1M.

Štern, međutim, s mnogo ubeđenosti tvrdi da je u pitanju upravo taj projektil, budući da samo on može da leti brzinom kakva je zabeležena na snimku ruskog ministarstva odbrane. Naime, PRS-1M smatra se najbržom raketom na svetu budući da u fazi uspona može da dostigne brzinu od 14.500 kilometara na sat. Tada je u stanju da pretvori u prah sve protivničke projektile, pre svega one s nuklearnim kapacitetom. Zato je doslovno oružje koje može da dovede do smaka sveta. Raketa umesto konvencionalne kasetne bojeve glave ima specijalnu bojevu glavu razorne snage nekoliko kilotona, koja se aktivira na velikoj visini. Zbog toga je smrtonosnija od prethodnika 54T6. Kiša takvih raketa, upozoravaju vojni stručnjaci, izazvala bi posledice koje bi bile pogubne za atmosferu.

Iako je Tramp najavio da bi on i Putin mogli da se sastanu na samitu G20 u Tokiju, juče je šef Kremlja poručio kako su ruski odnosi sa SAD sve gori

Inače, domet rakete zasad je 350 kilometara, a protivničke projektile može da presreće na visini od 50 kilometara. Da bi mogla da postigne tako ogromne brzine, na njoj je razvijena specijalna zaštita od toplote, a osmišljena joj je i potpuno nova elektronika, koja može da izdrži ubrzanje 300 puta veće od Zemljine sile teže.

Najbrža je raketa na svetu i ima razornu snagu nekoliko kilotona

RepublikaFoto: twitter.com/TrendyNewsBits
Foto: Ilustracija

- PRS-1M pripada grupi presretačkih raketa

- deo je protivraketnog sistema A-135

- može da se lansira i iz raketnog silosa ili sa transportera

- ne služi za odbranu od aviona i krstarećih raketa

- namenjena je potpunom uništavanju neprijateljske mete

- najbrža je raketa na svetu jer dostiže brzinu od četiri kilometra u sekundi (14.500 kilometara na sat) i to u fazi uspona

- domet joj je zasad 350 kilometara

- nova elektronika na njoj izdržava ubrzanje 300 puta veće od Zemljine sile teže

I dok nemački list optužuje Rusiju da nastavlja da zvecka oružje i primorava suparnike, pre svih SAD, da rade na razvijanju sve ubojitijih sistema za ratovanje, Putin je potvrdio da su odnosi sa Amerikom na dramatično niskom nivou, te da postaju sve gori.

Putin: Naši odnosi sa Amerikom postaju sve gori

- Aktuelna američka administracija je nametnula Rusiji desetine sankcija, pa se naši odnosi pogoršavaju - naglasio je šef Kremlja samo nekoliko sati nakon što je američki predsednik Donald Tramp objavio kako je spreman da se sa ruskim kolegom sastane na predstojećem samitu G20 u japanskoj prestonici Tokiju.

Samit bi trebalo da se održi 28. i 29. juna.

Tramp će dodatno naoružati Poljsku, Rusija pobesnela

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Američki predsednik Donald Tramp primio je u Vašingtonu kolegu iz Poljske Andžeja Dudu i obećao mu kako će razmisliti da u njegovu zemlju to jest na sam prag Ruske Federacije izmesti dodatnih 2.000 američkih vojnika. Duda se na to obavezao da će od Amerike kupiti 30 komada F-35, nakon čega su predsednici u pratnji supruga posmatrali prelet tih aviona iznad Vašingtona.

Takve najave iz SAD razbesnele su Rusiju, odakle je jedan od poslanika Dume Vladimir Džabarov poručio kako bi Poljska lako mogla da se nađe na ruskom udaru.

- Zabrinuti smo zbog planova Vašingtona da pošalje trupe u Poljsku i rasporedi špijunske bespilotne letelice. U tom slučaju bi Poljska mogla biti pogođena osvetničkim napadom ako bi Rusija bila napadnuta - naglasio je Džabarov.

Melanija prvi put govorila iz Ovalnog kabineta

RepublikaFoto: facebook.com/Melania Trump Fan Club
Melanija Tramp

Melanija Tramp prvi put se javnosti obratila iz Ovalnog kabineta Bele kuće, što je neuobičajeno za funkciju prve dame u SAD. Ona je to učinila tokom posete poljskog predsednika Andžeja Dude i njegove supruge Agate Kornhauser-Dude Vašingtonu, zahvalivši im na dolasku. Otkrila je i kako će sa Kornhauser-Dudom raditi na poboljšanju položaja dece i u Poljskoj i u SAD.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading