3 scenarija rata Amerike i Irana: Dramatična eskalacija zbog napada na dva tankera kod Omana

Autor: Tanjug

Svet

16.06.2019

16:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drama se ne stišava nakon misterioznih udara na dva naftna tankera američkih saveznika u Omanskom zalivu, a budući da višedecenijski neprijatelji, Sjedinjene Američke Države i Iran, zbog tog incidenta ne prestaju da razmenjuju žestoke optužbe i uvrede, analitičari strahuju da svet u narednim danima očekuju samo tri moguća scenarija. Međutim, ono što posebno zabrinjava, jeste da sva tri podrazumevaju prolivanje krvi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Američki predsednik Donald Tramp je u petak otvoreno optužio Iran da je odgovoran za napad na dva tankera, a tokom vikenda u razgovoru za Fox News ponovio te tvrdnje.

- Ormuski moreuz neće biti zatvoren, a ako i bude, neće biti zadugo - zapretio je zvaničnom Teheranu šef Bele kuće, imajuću u vidu da strateški važan plovidbeni uski prolaz između Omana i Irana kontroliše Iran.

Lider SAD je na taj način već ukazao na činjenicu da je spreman na odluku kojom će njegova zemlja zavladati tim prostorom od krucijalne važnosti za prevoz skoro 40 odsto svetske nafte koja se prevozi morima. Upravo iz tog razloga je iranski predsednik Hasan Rohani, s druge strane, najavio odmazdu na bilo kakav pokušaj Amerike da provocira Iransku revolucionarnu gardu u osetljivim vodama Persijskog i Omanskog zaliva.

 

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Princ Salman: Međunarodna zajednica mora da zauzme odlučan stav prema napadima na naftne tankere u Omanskom zalivu, za koje je kriv Iran

 

Inače, na stranu Amerike odmah su stale Britanija i Saudijska Arabija, čije su snage prisutne u pomenutim područjima, a saudijski prestolonaslednik princ Salman je juče još jednom potvrdio svoju privrženost SAD.

- Međunarodna zajednica mora da zauzme odlučan stav prema napadima na naftne tankere u Omanskom zalivu, za koje je kriv Iran - rekao je Salman pomalo ratnohuškački, a zatim odmah naglasio kako njegova zemlja svakako ne želi novi regionalni rat.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Mnogo blaži ton je juče imao ruski predsednik Vladimir Putin, koji je pozvao sve učesnike u dramatičnim dešavanjima da se suzdrže od provokacija i naglasio kako postoji samo jedno mirno rešenje za novonastalu situaciju.

- Neophodno je stvoriti temelje za novi iranski sporazum i izbeći svaku mogućnost sukoba - upozorio je Putin.

1. Povremena koškanja

Međusobne pretnje i optuživanja SAD i Irana zadržavaju se na verbalnom nivou, međutim, mogući su sporadični incidenti poput presretanja aviona i brodova, što može da dovede do dramatičnih posledica. Moguće je i američko intenziviranje potpore saudijskoj koaliciji u neuspešnom ratu protiv jemenskih pobunjenika Huta, koje podržava Iran, što bi bila metoda indirektnog udara na Iran. Mogući su i povremeni, ograničeni okršaji s iranskim snagama s malo ili nimalo žrtava. Očekuju se i budući napadi na tankere, što će dovoditi do oscilacija cena nafte.

Putin pozvao na uzdržanost i naglasio kako nakon incidenta postoji samo jedno mirno rešenje

2. Eskalacija nasilja, jača Rusija

Očekuje se ograničen vojni sukob poput potapanja tankera s mnogo žrtava, direktni napad na američke brodove s ljudskim žrtvama, miniranje Ormuskog moreuza i slično. Sukob koji izrasta iz te verzije može da ima raspon od ograničenih raketnih udara do velikih mornaričkih i vazdušnih bitaka, ali i da podrazumeva masovne udare na Iran. Posredno mogu da se aktiviraju iranske snage protiv saudijske koalicije u Siriji, Jemenu i Libanu, a protiv Izraela. Cena nafte zbog sukoba i nesigurnosti snažno raste, što jača Rusiju.

 

Britanci šalju marince u Omanski zaliv

Britanska Kraljevska mornarica odlučila je juče da u Omanski zaliv pošalje 30 svojih visokoobučenih specijalaca za posebne operacije, tvrdeći da je njihova funkcija da zaštite brodove Ujedinjenog Kraljevstva na teritoriji gde su protekle nedelje napadnuta dva međunarodna tankera. Ta odluka usledila je na dan kad je britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio da je "skoro siguran" da Iran stoji iza napada na brodove. Time je Britanija, u skladu s očekivanjima, otvoreno stala na stranu SAD i njenih tvrdnji.

3. Totalni sukob

SAD nakon povremenih koškanja gomilaju velike snage i sa saveznicima kreću u kopnenu invaziju, praćenu velikim brojem žrtava. Globalni poredak se destabilizuje jer iranski saveznici Hoti snažno udaraju jug Saudijske Arabije, a Hezbolah i iranske snage u Siriji pokreću novi rat protiv Izraela. Gubici se mere u desetinama hiljada. Svetska ekonomija potpuno je uništena, a eksplozija cene nafte osnažuje samo Rusiju i spasava Venecuelu. Međutim, kao iranski saveznici, Rusija i Kina su spremne da se uključe u sukob. Moguća je i upotreba nuklearnog oružja.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading