Merkelova i Makron u klinču oko funkcija: Burna rasprava o novim čelnicima EU nije urodila plodom

Autor: Tanjug

Svet

21.06.2019

21:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teška rasprava od četvrtka večeri do petka ujutru vodila se oko izbora novih čelnika EU jer njihovi lideri EU nisu uspeli da postignu dogovor oko imenovanja osoba koje bi u narednom periodu vodile najvažnije EU institucije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Makron i Merkelova

Na vanrednom samitu koji je organizovan ovim povodom očekivana trvenja bila su između kandidata koje gura nemačka kancelarka Angela Merkel i onih koji su miliji francuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

U razgovorima EU lidera o tome ko će biti na čelu Evropske komisije, Evropskog saveta, Evropskog parlamenta, diplomatije EU i predsednik Evropske centralne banke pregovaralo se u različitim formatima. Najviše pažnje bilo je fokusirano na razgovore koje su međusobno u više navrata vodili Merkelova i Makron, uz učestvovanje španskog premijera Pedra Sančeza i predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska.

Izbor novog predsednika Evropske komisije postao je zamršen pošto su dve ključne grupe, socijalista i liberala, stavile do znanja da ne podržavaju kandidata konzervativne Evropske narodne partije Manfreda Vebera iako je on dobio podršku nemačke kancelarke Angele Merkel. Time su sada ojačani položaji socijaliste Fransa Timermansa i liberalke Margret Vestager, ali se izgledi da budu postavljeni za novog čelnika EK daju i drugim ličnostima.

 

Tusk: Potrebno nam je još vremena za razgovor

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji je vrlo nenaklonjen Veberu, izjavio je da Francuska želi konstruktivno rešenje i najbolji tim za Evropu, uz opasku da su kandidati partijskih grupacija u EP vrsta evropske fikcije jer nemaju demokratski legitimitet. Diplomatski izvori navode da među EU liderima i dalje nema većinske podrške ni za jednog kandidata, bilo da dolazi iz grupe konzervativaca, socijalista ili liberala.

- Potrebno nam je još vremena za razgovor. Zato ćemo se vratiti na ovu temu krajem juna, sada je još rano da govorimo o imenima - poručio je predsednik Evropskog saveta Donlad Tusk, vidno razočaran pregovorima, koji nisu urodili plodom.

Evropski savet bi do 2. jula i prvog zasedanja novog saziva Evropskog parlamenta trebalo da donese odluku o tome ko će u narednih pet godina predvoditi EU institucije.

Junker: Nezamenjiv sam!

RepublikaFoto: Tanjug

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocenio je da su šanse da se stavovi približe u narednih 10 dana male, dodavši da se do dogovora mora doći.

- Moram da primetim da je mene teško zameniti - našalio se predsednik Evropske komisije izlazeći sa maratonskog sastanka u Briselu.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading