Zbogom pameti! Ameri srušili svoj dron pa se hvalili da pripada Iranu

Autor:

Svet

20.07.2019

05:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp žestoko se ispalio pompezno izjavljujući da je brod američke mornarice oborio iranski dron u Ormuškom moreuzu, okrivljujući još jednom zvanični Teheren za provokacije na Bliskom istoku i poručujući da će snage SAD nastaviti da nanose udarce Iranu kad god stignu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

Međutim, njega je ubrzo demantovao zamenik ministra spoljnih poslova Irana Abas Arakči, rekavši da je američki nosač aviona "US Bokser" zapravo srušio sopstvenu bespilotnu letelicu. On je potvrdio da su svi njihovi osmatrački dronovi na broju, te da su Trampove reči kako su američki vojnici srušili iransku letelicu jer se oglušila o pozive da se udalji od američkih plovila potpuno besmislene.

- Nismo izgubili nikakvu bespilotnu letelicu u Ormuškom moreuzu niti negde drugde. Brinem se da je "US Bokser" oborio američki dron greškom - rekao je s podsmehom Arakči.

Brinem se da je "US Bokser" oborio američki dron greškom, poručio je uz podsmeh Abas Arakči

Navodno obaranje drona zapravo je nastavak eskalacije sukoba SAD i Irana u Persijskom zalivu. Podsetimo, ove nedelje se u istim vodama, koje predstavljaju najvažniji plovni put za naftu, dogodio međunarodni incident kad je Iranska revolucionarna garda objavila da je zaplenila jedan tanker koji je navodno prevozio milion barela švercovane sirove nafte. I pre tog slučaja vode Ormuškog zaliva ključale su zbog tankera. Prvi incident dogodio se kada su gađana dva broda, navodno u vlasništvu Saudijske Arabije, a koji su prenosili naftu za SAD. Vašington je odmah optužio Iran za napad, ali je zvanični Teheran to negirao, da bi zatim u istom zalivu usledio drugi napad na tankere iz Noršveške pune nafte.

Rjabkov: Situacija je eksplozivna

RepublikaFoto: twitter.com/AyoTV

 

Sergej Rjabkov

Koncentracija snaga i vojnih sredstava u području Persijskog zaliva, koje pripadaju različitim državama, toliko je velika da su mogući najrazličitiji incidenti, upozorio je zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov. On smatra da je najvažnije da se ne dozvoli eskalacija konflikta jer je situacija, kako je naveo, eksplozivna.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading