Dva ministra odlaze ako pobedi Džonson

Autor:

Svet

21.07.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski ministar finansija Filip Hamond izjavio je da će u sredu podneti ostavku pre nego što mu, prema očekivanjima, favorit u trci za premijera Boris Džonson uruči otkaz ako preuzme kabinet, a pre njega je ostavku za isti dan najavio ministar pravosuđa Dejvid Gok.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

- Ja sam siguran da neću biti otpušten, zato što ću podneti ostavku pre nego što do toga dođe. Pod pretpostavkom da Boris Džonson postane premijer, shvatam da bi njegovi uslovi za služenje u njegovoj vladi obuhvatali prihvatanje izlaska iz EU bez sporazuma 31. oktobra. To nije nešto što bih ja ikada mogao da potpišem - rekao je Hamond u jednoj emisiji BBC.

Njegov kolega, ministar pravosuđa Dejvid Gok prethodno je izjavio za Sandej tajms da će u sredu podneti ostavku ukoliko Džonson pobedi na unutarstranačkim izborima u Konzervativnoj partiji i postane novi premijer.

Hamond: Neću biti otpušten, podnosim ostavku pre toga

Indipendent prenosi da je Gok obavljao ovu funkciju od juna 2016, kada je predsednica vlade postala Tereza Mej i da je sada poručio da neće moći da nastavi sa radom u vladi pod Džonsonom, bivšim šefom diplomatije, ukoliko on bude tražio Bregzit bez sporazuma sa EU. Gok je ocenio da bi takav potez Londona vodio nacionalnom poniženju.

- S obzirom na to da sam bio u kabinetu od kada je Tereza Mej došla na vlast, mislim da bi bilo odgovarajuće od mene da podnesem ostavku poput nje - naveo je aktuelni ministar pravosuđa.

Inače, trka za novog lidera Torijevaca ušla je u poslednjih 48 sati, glasanje je danas, a rezultati će biti saopšteni sutra. Džonsonov protivnik je aktuelni britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant, kojem se pripisuju manje šanse da osvoji mandat premijera i lidera konzervativaca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading