Majk Pompeo o osnivaču Vikiliksa: Asanž će biti izručen SAD

Autor: Tanjug

Svet

21.07.2019

19:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki državni sekretar Majk Pompeo izrazio je danas uverenje da će Velika Britanija Velika Britanija izručiti osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Američkim Državama, gde je optužen za špijunažu, uprkos tome što bi za to delo mogao da dobije smrtnu kaznu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Majk Pompeo

- Mi smo već podneli zahtev, tako da će on biti izručen SAD - izjavio je Pompeo za ekvadorski list El Universo, tokom posete toj zemlji.

On nije hteo dalje da komentariše taj slučaj, ali je dodao da američka administracija veruje da čovek koji je, kako je rekao, izložio svet opasnosti i ugrozio živote američkih vojnika, mora da bude kažnjen na sudu.

Saslušanje o eventualnom izručenju Asanža SAD biće održano u Londonu krajem februara naredne godine.

Američko pravosuđe dopušta smrtnu kaznu za zločine među kojima je i špijunaža.

Asanž trenutno u zatvoru u Londonu služi kaznu od 50 nedelja zbog kršenja uslova kaucije, nakon što je sedam godina proveo u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj gde je trebalo da bude ispitan zbog navodnog silovanja.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading