TURCI PRETE PENTAGONU: Zauzećemo NATO bazu ako Ameri uvedu sankcije

Autor:

Svet

22.07.2019

21:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska može da odgovori na američke sankcije zbog kupovine S-400 preduzimanjem koraka protiv avio-baze Indžirlik, gde je bazirana američka avijacija, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg i Mevlut Čavušoglu

On je u intervjuu za televiziju TGRT Haber, isprovociran sve češćim pretnjama vlade u Vašingtonu da će Turska osetiti posledice zbog kupovine ruskog raketnog sistema, rekao da je Turska spremna da adekvatno odgovori ukoliko dođe do uvođenja sankcija.

- Ako SAD uvedu sankcije, mi ćemo dati potreban odgovor. Možda ćemo preduzeti korak i prema vazdušnoj bazi Indžirlik. To nije pretnja niti ucena, već prirodni stav u ovim uslovima - naveo je Čavušoglu.

Ministar je rekao da američki predsednik Donald Tramp ne želi da nametne sankcije i dodao da ne očekuje da će američka administracija preuzeti takve akcije. Ipak, istakao je da, ukoliko američki F-35 ne budu isporučeni Ankari, Turska će potrebe podmirivati iz drugih izvora dok ne proizvede svoje.

- Turska ozbiljno razmišlja o sopstvenoj proizvodnji naoružanja. Mi želimo da proizvodimo sopstvene lovce. Medutim, F-35 je nova tehnologija, zbog čega smo postali partneri programa i donirali 1,4 milijardi dolara. Međutim, sve je krenulo po lošem scenariju i nama ih neće dati. Znači, najprirodnije pravo Turske je da nadoknadi deficit ovako kako smo i uradili, kupovinom S-400. Mi ćemo raditi isključivo u svojim interesima i tražiti druge mogućnosti - dodao je turski šef diplomatije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
S-400

ČAVUŠOGLU: Preduzećemo korake prema Indžirliku, to nije pretnja niti ucena

On je naveo da Turska ostaje članica NATO, ali da ima pravo da sarađuje s drugim državama ako joj je to u interesu.

- Nemoguće je isključiti Tursku iz NATO. Alijansa donosi odluke konsenzusom i ako je samo jedna država protiv, odluka neće biti usvojena. Mi smo više od 50 godina bili članice NATO, i to ostajemo. Međutim, pri tome, mi nikome ne pripadamo. Turska je otvorena za ceo svet. Gde su njeni interesi, tamo ćemo i ići i niko to ne može da promeni - objasnio je Čavušoglu.

Moguća vojna operacija u Siriji

Čavušoglu je izjavio da, ako se ne uspostave planirane sigurne zone u severnoj Siriji i ako se pretnje prema Turskoj nastave, biće pokrenuta vojna operacija istočno od reke Eufrat. Turska i SAD su u razgovorima o uspostavljanju sigurne zone širom granice na severoistoku Sirije, gde SAD podržavaju kurdsku miliciju JPG, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom i pretnjom po bezbednost Turske.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading