Ne, NATO nije ubio više ljudi nego Talibani

Autor: Tanjug, Republika

Svet

30.07.2019

07:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika objavljena je vest preuzeta sa novinske agencije Tanjug iz koje se nameće zaključak da je NATO usmrtio više civila nego Talibani, što nije slučaj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Nato vojnici

Da je reč o pogrešnoj interpretaciji brojki iz izveštaja Ujedinjenih nacija, Republici je skrenuo pažnju sajt raskrinkavanje.ba.

Kako se navodi u njihovoj analizi posvećenoj ovoj temi, podaci UN pokazuju da je u operacijama međunarodnih koalicionih snaga je stradalo 314 civila, dok su Talibani odgovorni za smrt njih 531. Odnosno, nije tačna informacija koja govori da je "NATO usmrtio više civila nego Talibani". 

Tek ukoliko se sa brojem civila koje je usmrtio NATO zbroje i žrtve avganistanskih snaga, dobije se cifra veća od 531, koliko civila su usmrtili Talibani i pripadnici islamističkh grupa.

***

NATO i avganistanske snage usmrtile su više civila u Avganistanu nego talibanski pobunjenici i drugi ekstremisti, zaključak je izveštaja UN nacija koji obuhvata podatke u prvih šest meseci ove godine.

Većina civilnih žrtava je usmrćena tokom vazdušnih udara NATO i noćnih racija avganistanske vojske na skloništa ekstremista, koji se često skrivaju među civilima, prenosi agencija AP.

U prvih šest meseci ove godine u Avganistanu je ubijeno 717 civila, avganistanske snage usmrtile su 403, a koalicione snage predvođene SAD 314 civila.

General tvrdi:NATO na Srbiju bacio mnogo više uranijuma

Talibani i pripadnici islamističkh grupa u istom tom periodu ubili su 531 civila, navedeno je u izveštaju UN.

SAD su zvanično okončale svoju misiju u Avganistanu 2014. godine, ali i dalje pružaju pomoć u vazdušnim udarima na talibanske pozicije kao i druge vrste pomoći lokalnim snagama u borbi protiv pobunjenika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading