BACILI "OCA SVIH BOMBI" NA TERORISTE: Putinov "tata" satro ID

Autor:

Svet

10.09.2017

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska armija je u Siriji pobila komandante Islamske države najrazornijim nenukleranim oružjem koje ne poseduje nijedna druga vojska na svetu, a poznata je kao "otac svih bombi" (FOAB)!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Potukao teroriste posebnim oružjem: Vladimir Putin

Iako nijedan zvaničnik Rusije nije želeo da potvrdi te navode, svetski mediji su preneli glasine da je FOAB aktiviran kod grada Dajr ez Zura, gde već nedelju dana traje ofanziva ruskih i sirijskih snaga Bašara el Asada.

- Iako nema zvanične potvrde, aktivisti na Tviteru su posvedočili da se detonacija dogodila istog dana kad je Rusija objavila da je ubila oko 40 boraca ISIS, među kojima su i ministar rata Gulmurod Kalimov, čija je glava ucenjena na tri miliona dolara i kojeg su trenirali Amerikanci, vođa Abu Muhamed al Šimali, kao i još dvojica zapovednika - naveo je Dejli mejl.

RepublikaFoto: youtube.com/Defense Updates
Ovim oružjem su rusi pokorili islamiste: "Otac svih bombi"

Termobarična bomba pojačane moći je prvi put testirana 2007. godine i tada su Rusi tvrdili da se "može uporediti s nuklearnom bombom". Inače, radi se o oružju koje je iste klase kao i američka verzija takozvana majka svih bombi, a koja je nedavno bačena u provinciji Nangarhar u Avganistanu. Krater koji je tada nastao bio je širok više od 300 metara, a sve u tom radijusu je bilo potpuno uništeno. Tada je lider SAD Donald Tramp poručio da je "veoma, veoma ponosan" tom uspešnom akcijom.

Ljudi i tehnika se raspadaju u komadiće

  • u prednjem delu ruski "tata" ima uređaj koji inicira detonaciju raspršivanjem eksplozivne materije unutar punjenja
  • raspršivanje se vrši nakon određenog vremena koje se podesi
  • aerosolne supstance pretvaraju se u smesu koja eksplodira pod delovanjem detonatora
  • bomba proizvodi udarni talas koji u tački eksplozije stvara vakuum
  • usled promene pritiska svi objekti u epicentru eksplozije raspadaju se u mnogo sitnih komadića, bilo da su to ljudi, tehnika, utvrđenja...
  • proizvodi eksploziju jačine 44 tona TNT

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading