(VIDEO) Krvoprolića u istom danu potersla SAD: FBI znao za oba masakra?!

Autor: bild.de, kurir.rs, Republika

Svet

06.08.2019

08:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle dva krvava masakra i ukupno 29 mrtvih, Amerika se nalazi u šoku. Pozadina pucnjave u Dejtonu (Ohajo) potpuno je nejasna, dok se za napad u El Pasu (Teksas) pretpostavlja da je ideološki motivisan čin mržnje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žrtva pucnjave u Dejtonu

Samo nekoliko dana pre napada u javnost je procurio interni dokument Federalnog istražnog biroa (FBI) u kome se upozorava na sve veću opasnost od terorizma pod uticajem teoretičara zavere.

Tajni dokument FBI, sastavljen 30. maja 2019, označava kao sve veću opasnost "domaće ekstremiste pod uticajem teorija zavera". O sadržaju dokumenta prvobitno je izvestila platforma Yahoo-News.

U dokumentu doslovno piše:

"FBI smatra da je vrlo verovatno da (...) teorije zavere osvanu na modernom tržištu za razmenu informacija, gde se šire, dalje razvijaju i veoma brzo navode grupe i pojedince na kriminalne i nasilne radnje".

Da li je masovni ubica iz El Pasa takođe bio motivisan ekstremno desničarskim teorijama zavere?

 

Patrik Krusijus (21) navodno je pre sumanutog napada objavio manifest na internetu. Autor pamfleta u njemu izražava podršku rasističkom napadu u Krajstčerču, čiji je počinilac sredinom marta napao dve džamije i usmrtio 51 osobu.

"Ovaj napad je odgovor na hispansku invaziju u Teksasu", navodi se u manifestu.

Kao primer koji potkrepljuje tezu o uticaju teorija zavere na terorizam, u dokumentu FBI je naveden je slučaj iz prošle godine. Devetnaestog decembra 2018. navodno je uhapšen muškarac iz Kalifornije, nakon što je u njegovim kolima nađen materijal za pravljenje bombi.

On je navodno planirao napad na satanistički hram u Springfildu (Ilinois) - čin kojim je hteo da upozori Amerikance na "novi svetski poredak", koji će uništiti društvo, piše u dokumentu.

 

U dokumentu FBI se spominje i čovek, koji je bio uveren da su agenti američke Uprave za bezbednost putovanja deo "novog svetskog poretka". Osim toga, uhapšena su još dva muškarca, zato što su nagomilali oružje, municiju i drugi materijal za napad na istraživački institut HAARP u Aljasci. Takvozani Projekat HAARP bavi se istraživanjem gornje atmosfere pomoću radio-talasa.

Teoretičari zavere, međutim, veruju da se iza nekadašnjeg vojnog projekta krije sve i svašta - od smrtonosnog zračenja do kontrole misli.

Memorandum FBI naišao je na kritiku istoričara i nosioca Pulicerove nagrade Dejvida Geroua, koji je portalu Yahoo-News izneo svoje sumnje u pogledu analize američke policije. Prema njegovom mišljenju, FBI po pravilu polazi od pretpostavke da je nasilje motivisano ideološkim uverenjima. Tamo gde FBI sumnja na ideologiju, "većina nas vidi individualne slučajeve ludila" - rekao je Gerou.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Stršljen

06.08.2019 08:49

Oće vremenom latino populacija da preuzme primat prevlasti i politike u SAD,z sa ostalom mešavinom.