Ukrajinski predsednik traži hitan sastanak sa Putinom, Makronom i Merkelovom

Autor: Tanjug

Svet

07.08.2019

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je od Vladimira Putina i Emanuela Makrona održavanje hitnog sastanka sa Angelom Merkel.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Zelenski

Molba je došla posle eskalacije tenzija na istoku Ukrajine, gde su stradala četiri ukrajinska vojnika.

Sastanci takozvanog formata "Normandija" sa liderima četiri zemlje - Ukrajine, Rusije, Nemačke i Francuske, održavaju se od 2014. godine.

Zelenski je pozvao na hitan sastanak radi održavanja mirovnog procesa na istoku Ukrajine i usvajanja mera za trajno okončavanje sukoba, navodi se u saopštenju ukrajinskog predsedništva.

Četiri ukrajinska vojnika poginula su u utorak u sukobima s proruskim pobunjenicima na istoku, gde je pre dve nedelje ponovo uvedeno primirje.

Zelenski je najpre imao telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Putinom, od kojeg je zatražio da utiče na proruske pobunjenike kako bi obustavili napade. Ukrajinski predsednik je potom imao razgovor sa francuskim kolegom Makronom, koji mu je rekao da će o istočnoj Ukrajini uskoro razgovarati sa Putinom.

U sukobima između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika od 2014. godine stradalo više od 13.000 ljudi. Iako je 2015. postignut mirovni sporazum, primirje se u tom delu Ukrajine stalno krši, uz međusobne optužbe sukobljenih strana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading