NOVA METODA POLICIJE U HONGKONGU: Farbaće demonstrante da bi ih kasnije lakše prepoznali

Autor:

Svet

08.08.2019

21:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija Hongkonga ubuduće će u sukobu sa demonstrantima koristiti specijalnu boju, kojom će prskati sve koji budu izazivali nerede, kako bi kasnije mogli da ih prepoznaju. Predstavnik policije je rekao da su obezbedili "prenosive mašine za rasprskavanje boje" i da će ih koristiti, pre svega, da bi obeležili, kako kažu, nasilnike koji se kriju pod maskama. Ova "metoda", objašnjavaju u policiji, biće primenjena prilikom intervencije "da ne bi stradali ljudi koji žele mirno da protestuju".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Organi reda tvrde da će boja koju će upotrebljavati biti jestiva, a time i bezopasna. Policija je podsetila građane Hongkonga da ima pravo da boju ubacuje i u kontejnere sa suzavcem, ukoliko proceni da je to neophodno.

Demonstracije u Hongkongu počele su 9. juna zbog zakona koji predviđa mogućnost izručenja centralnim vlastima Kine. Taj zakon je kasnije suspendovan, ali protesti nisu prestali jer građani traže ostavke članova vlade Hongkonga. Dosad je uhapšeno više od 500 demonstranata, a u sukobima je povređeno desetine policajaca.

SAD i Australija upozorile svoje građane na opasnost putovanja u Hongkong

9. juna počeli su protesti u Hongkongu

U međuvremenu, SAD i Australija upozorile su svoje građane na opasnost putovanja u Hongkong.

- Protesti i sukobi su se prelili i u druge kvartove, osim onih u kojima je policija dopustila skupove - navodi se u upozorenju koje je objavljeno na internet stranici američkog generalnog konzulata za Hongkong i Makao.

Australija je takođe pozvala na oprez svoje državljane koji žele da posete Hongkong, koji je zbog dvomesečnih protesta suočen sa najvećom krizom otkako se 1997. iz britanskog vratio pod suverenitet Kine.

Peking protestantima: Ne igrajte se vatrom

Kina je poručila demonstrantima da će se "opeći" ako budu nastavili da se igraju vatrom. Zvanični Peking poručio je pobunjenim građanima da ne treba da potcenjuju rešenje vlade, te potvrdio da su antikineske snage umešane u proteste u Hongkongu. Prethodno je premijerka Keri Lam upozorila da se Hongkong nalazi na ivici opasnosti i optužila aktiviste da koriste zakon za izručenje kao paravan za realizaciju sopstvenih ciljeva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading