Američki gradonačelnici na nogama: Traže da Senat prekine letnju pauzu i hitno odobri ovaj zakon

Autor: Tanjug

Svet

08.08.2019

20:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 200 američkih gradonačelnika zatražilo je od Senata da prekine letnju pauzu i odobri predlog zakona o kontroli oružja, posle masovnih ubistava u Ohaju i Teksasu prošlog vikenda, u kojima je ubijena 31 osoba.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Mesto zločina u Teksasu

Američka konferencija gradonačelnika, koja zastupa 214 gradova na čijem čelu se nalaze i republikanci i demokrate, poručili su lideru republikanske većine u Senatu Miču Mekonelu i demokratskom lideru Čaku Šumeru da je neophodno hitno usvojiti predlog koji je u Predstavničkom domu odobren još u februaru.

Zakonskim predlogom predviđene su bezbednosne provere svih kupaca oružja, a period čekanja za kupovinu se produžava sa tri na 10 dana, ako posle brze provere postoje određene nedoumice u pogledu potencijalnih kupaca, prenosi Glas Amerike. 

Šumer je već zatražio od Senata da usvoji predložene mere, ali je Mekonel blokirao glasanje jer im se protivi.

"U 2019. godini već je bilo više od 250 masovnih pucnjava" poručili su u pismu čelnici američkih gradova i istakli da su "tragični događaji" u El Pasu u Teksasu i Dejtonu u Ohaju najnoviji podsetnik da zemlja ne može više da čeka da federalna vlada preduzme neophodne mere da spreči ljude koji ne bi trebalo da poseduju vatreno oružje, da ga kupe.

Predsednik Donald Tramp, koji je u sredu razgovarao s preživelima najnovijih napada, rekao je da postoji veća spremnost da se uvedu bezbednosne kontrole kupaca oružja.

To je, međutim, saopštio i posle masakra u srednjoj školi u Parklendu, na Floridi, prošle godine, pre nego što je odustao zbog protivljenja Nacionalnog udruženja vlasnika vatrenog oružja (NRA).

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading