(VIDEO) Požari besne u Grčkoj: Vatrena stihija guta sve pred sobom

Autor:

Svet

13.08.2019

15:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na stotine vatrogasaca bori se protiv šumskih požara koji su izbili u Grčkoj - na ostrvima Eviji i Tasosu, kao i u blizini Tebe, severozapadno od Atine.

RepublikaFoto: youtube.com/ RT
Šumski požari u Grčkoj

Požar, koji je zahvatio borovu šumu, gasi 227 vatrogasaca sa 75 vatrogasnih vozila. Iz vazduha im pomaže šest "kanadara" i šest helikoptera

Na grčkom ostrvu Evija i dalje bukti požar, a posle manastira, iz mera predostrožnosti danas su evakuisana i dva sela.

Evakuisani su manastir Svete Bogorodice Mavrovske i sela Markrimali i Kontodespoti, prenela je ANA.

Dim koji se širi od požara prekrio je poluostrvo Atika, uključujući i Atinu, koja je udaljena oko 110 kilometara.

Požar, koji je zahvatio borovu šumu, gasi 227 vatrogasaca sa 75 vatrogasnih vozila. Iz vazduha im pomaže šest "kanadara" i šest helikoptera.

Grčka televizija objavila je snimke na kojima se vidi kako je gust, crni dim prekrio oblast, dok vetar raznosi pepeo kilometrima daleko.

Zvaničnici civilne zaštite su upozorili ljude u pogođenim oblastima, posebno starije, decu i one kojima imaju srčanih ili problema s disanjem, da ostanu u zatvorenom prostoru i da nameste klima uređaje tako da se koristi vazduh samo iz prostorije.

Jak vetar i nepristupačan teren otežavaju napore vatrogasaca da se izbore s požarom koji je zahvatio šumu koja je obuhvaćena programom EU Natura 2000.

Na desetine vatrogasaca, dva kanadera i helikopter, bore se protiv požara i na ostrvu Tasos.

Treći požar bukti kod Tebe, severozapadno od Atine, preneo je AP, napominjući da su u Grčkoj, u vreme povećanog rizika od izbijanja požara, za javnost zatvoreni parkovi i šumski predeli.

Šumski požari van kontrole bukte u još najmanje četiri regiona u Grčkoj. U poslednja tri dana, vatrogasci su intervenisali 182 puta, prenosi Rojters.

Grčka se često tokom sušnih letnjih meseci suočava s požarima, a vlasti su upozorile na povećan rizik od izbijanja požara ove nedelje.

Aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da sve veći broj požara širom sveta predstavljaju zabrinjavajući simptom globalnog zagrevanja.

Prošle godine, u letovalištu Mati u blizini Atine, 100 ljudi je poginulo u požaru.RepublikaFoto: Tanjug/AP

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading