"Nismo zainteresovani za nove raketne krize": Moskva pruža ruku Vašingtonu, predlaže moratorijum na rakete srednjeg i kratkog dometa

Autor: sputniknews.com, Republika

Svet

15.08.2019

15:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Moskva nije zainteresovana za nove "raketne krize“ i neće razmeštati kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa ni u Evropi, ni u azijsko-pacifičkom regionu, ako to ne učine SAD", izjavio je predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Vladimir Ermakov.

RepublikaFoto: twitter.com/DubaiNewsportal
Foto: Ilustracija

- Smatramo da je normalan korak za osiguravanje predvidljivosti i stvaranje konstruktivne osnove za dalji dijalog moratorijum SAD i njihovih saveznika. Ipak, ne uočavamo da su naše američke kolege zainteresovane za to - kazao je Ermakov.

Diplomata je na taj način prokomentarisao reči američkog ambasadora u Rusiji Džona Hantsmana da Vašington ne planira da razmešta rakete srednjeg i kratkog dometa u Evropi, a ako sistemi te klase budu potrebni, onda će, u skladu sa stavom Pentagona, oni najverovatnije biti razmešteni na prvom nizu ostrva u azijsko-pacifičkom regionu.

Ermakov je naveo da "američki spinovi“ o mogućnosti razmeštanja raketa u bilo kojoj oblasti sveta „ne mogu da ne izazovu najozbiljniju zabrinutost“. Prema njegovim rečima, Hantsman nije prvi koji je govorio o mogućnosti razmeštanja raketa u Aziji.

 

 

- Tu temu već neko vreme razmatraju visoko rangirani vojni činovnici u SAD. Pre svega, o tome je direktno govorio američki ministar odbrane Mark Esper. Ovih dana je u istom maniru govorila i starija zamenica državnog sekretara Andrea Tomson. I ne samo to, u kontaktima s nama Amerikanci čak nisu ni krili da je faktor Kine bio ključan za SAD prilikom odluke o izlasku iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa - istakao je Ermakov.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji su Sovjetski savez i SAD potpisali 1987. godine, prestao je da važi 2. avgusta, na inicijativu SAD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading