Evo kako su Rusi reagovali na ponudu Makrona i Trampa da se vrate u G8

Autor:

Svet

21.08.2019

21:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Donald Tramp založio se za obnovu članstva u grupi najmoćnijih zemalja sveta ponovnim uključivanjem Rusije, koja je 2014. bila isključena iz G8 zbog aneksije Krima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp i Emanuel Makron

- Bolje je imati Rusiju. Puno tema o kojima razgovaramo povezano je s Rusijom, želeo bih da se vrati u G8 - rekao je novinarima u Beloj kući Tramp i dodao da "može u potpunosti podržati" povratak Moskve ako to bude predloženo.

- Kao što znate, dugo je postojala grupa G8 i predsednik Obama više nije želeo Rusiju jer su oni bili pametniji od njega - rekao je Tramp.

Povratak Rusije u grupu G8 zavisi od napretka u njenim odnosima sa Ukrajinom, rekao je anonimni francuski diplomata komentarišući Trampovu izjavu.

Obama nije želeo Ruse jer su oni bili pametniji od njega, rekao šef Bele kuće

 

- Primetili smo da Amerikanci žele da Ruse ponovo uvedu (u grupu) iduće godine. Ukrajina je ključna. Za to bi bilo poželjno napraviti neki napredak - izjavio je francuski diplomata. Prethodno je francuski predsednik Emanuel Makron, nakon što je ugostio šefa Kremlja Vladimira Putina, rekao da je "uveren da je budućnost Rusije u potpunosti vezana za Evropu".

- Verujemo u Evropu koja se prostire od Lisabona do Vladivostoka - naveo je Makron na Tviteru. Neki mediji tvrde da se Makron čuo sa Trampom pre nego što je šef Bele kuće izašao sa predlogom o obnovi članstva Rusije u grupi G8.

Članice G7 (Nemačka, Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija) sastaće se ovog vikenda u Bijaricu na jugozapadu Francuske.

Zaharova: Zabava ili ozbiljna stvar

Oglasila se i zvanična Moskva kroz opreznu izjavu portparolke ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove.

- Teško je razumeti o čemu se sada radi. Stoga, neophodno je da se razgovori o tome premeste iz sfere javne zabave u profesionalnu, ukoliko G7 želi da se postavi kao ozbiljan format - izjavila je Zaharova.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading