U Minhenu predstavljena knjiga o aferi Ibica

Autor: Tanjug

Svet

22.08.2019

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Minhenu je danas predstavljena knjiga "Ibica video" o aferi koja je dovela do pada bivšeg austrijskog vicekancelara i bivšeg predsednika Slobodarske partije Austrije (FPO) Kristijana Štrahea zbog namere zvaničnika te desničko-populističke stranke da sklope opsežne medijske poslove s navodnim ruskim ulagačima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Štrahe

- Mi želimo da stvorimo medijski pejzaž sličan onom u Mađarskoj - navodi se da je u knjizi "Ibica video" rekao Štrahe, aludirajući na nadzor nad mađarskim medijima. 

Autori knjige su Frederik Obermajer i Bastijan Obermajer, novinari Zidojče Cajtunga, minhenskog dnevnika koji je zajedno s nemačkim nedeljnikom Špigelom u maju ove godine objavio skandal koji je na kraju doveo do pada austrijske vlade.

Štahe je jednoj osobi, koja se predstavila kao nećakinja neimenovanog ruskog oligarha, u zamenu za finansijsku pomoć tokom predizborne kampanje za prošlogodišnje parlamentarne izbore, obećao učešće u vlasništvu tiražnog dnevnika Kronen Cajtung, kao i brojne javne poslove u građevinarstvu, podseća Hina. 

U jeku skandala ostavku su dali Štahe i njegov saradnik Johan Gudenus, koji je takođe učestvovao u nameštenim razgovorima na Ibici. Autori knjige "Ibiza Video" rekli su da im je osoba, koje je "odglumila" nećakinju ruskog oligarha, garantovala da za svoju ulogu nije dobila novac i da je učestvovala dobrovoljno.

U knjizi se navodi da je ona bila začuđena lakovernošću austrijskih političara koji su joj otvoreno iznosili svoje nezakonite ideje. S druge strane, Štrahe smatra da detalji iz knjige ukazuju na to da je on tokom razgovora s lažnom ruskom investitorkom insistirao na legalnosti planiranih poslova. - Iz knjige se vidi da sam istrajao na legalnosti, što ne proizlazi iz objavljenog i montiranog videa - naveo je Štahe. 

Posle skandala, došlo je do raspada koalicije između Austrijske narodne stranke i FPO-e. U Austriji će prevremeni parlamentarni izbori biti održani 29. septembra. 
 



 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading