Jalova pobeda Putina

Autor:

Svet

10.09.2019

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladajuća stranka Ujedinjena Rusija, koja podržava predsednika Vladimira Putina, izgubila je za oko trećinu mesta u moskovskom parlamentu i sada je izvesno da će se vlast u glavnom gradu Rusije zadržati samo u koaliciji.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Izbori održani u nedelju bili su jedni od onih koji su privukli najviše pažnje svetske javnosti poslednjih godina, pošto su ruske vlasti iz izborne trke, zbog nedovoljnog broja prikupljenih potpisa, isključili brojne opozicione partije, pa su Moskvu u poslednja dva meseca potresali protesti. Oni su počeli u julu pošto je Centralna izborna komisija odlučila da ne registruje veliki broj opozicionih kandidata, a vodeći ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni u međuvremenu je pozvao opozicione pristalice da ipak izađu na lokalne izbore i glasaju za opozicionog kandidata koji ima najveće šanse da pobedi Jedinstvenu Rusiju. Zapadni mediji objavili su da je vladajuća stranka spremila odgovor na tu taktiku - svoje kandidate je predstavila kao nezavisne, iako je reč o političarima čija je uloga i partijska pripadnost već decenijama ista.

Izlaznost je bila veoma mala, pošto je se na biralištima pojavilo jedva nešto više od petine registrovanih glasača. Prema nezvaničnim i nepotpunim podacima, Jedinstvena Rusija trebalo bi da ima 26 odbornika u gradskom parlamentu Moskve, što znači da će morati da se u velikoj meri oslanja na podršku Komunističke partije, koja u nacionalnom parlamentu često glasa za predloge stranke povezane sa Putinom, kada su u pitanju nacionalni interesi. Na prethodnim lokalnim izborima u Moskvi, održanim 2014, Jedinstvena Rusija je imala mnogo bolji rezultat, pošto je sama osvojila 28, a nezavisni kandidati bliski njoj još deset.

Komunisti su u nedelju osvojili 13 odborničkih mesta, pet više nego na prethodnom glasanju, tako što je uzela deo biračkog tela Jedinstvene Rusije. Druge dve opozicione stranke - Pravedna Rusija, koja takođe ima dobre odnose sa Putinovom strankom, i stranka Jabloko trebalo bi da imaju po tri odbornika.

Peskov: Rezultati dokaz da nije bilo "protestnog glasanja"

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dmitrij Peskov

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je juče da rezultati izbora za moskovski parlament ukazuju da mišljenja političkih analitičara o glasanju iz protesta nisu bila tačna. Upitan da li Kremlj vidi ikakvu vezu između činjenice da su članovi vladajuće partije Ujedinjena Rusija izgubili mesta u moskovskoj Dumi nakon izbora 8. septembra i protesta na ulicama prestonice koji su održani ovog leta, Peskov je rekao da nije saglasan s tim. "Upravo suprotno, rezultati izbora pokazuju da su se sva razmišljanja političkih analitičara o protestnom glasanju pokazala kao netačna", rekao je Peskov.

Ruska državna regulatorna agencija za komunikacije Roskomnadzor optužila je juče američke kompanije "Fejsbuk", "Gugl" i "Jutjub" za "nelegalno" i "neprihvatljivo" mešanje tokom glasanja pošto su u nedelju "distribuirali političke oglase u vreme kada je to bilo zabranjeno ruskim izbornim zakonom". Navodi se da su ove kompanije puštale političke oglase na internetu 8. septembra "uprkos upozorenjima". SAD poslednjih godina optužuju Rusiju da se mešala u američke izbore, pre svega predsedničke iz 2016, na kojima je pobedio Donald Tramp.

Putinovi ljudi drže Sankt Peterburg i još 15 regiona

Lokalni izbori održani su i u drugim delovima Rusije, a prema za sada dostupnim podacima, kandidati Jedinstvene Rusije za regionalne guvernere ostvarili su pobede u Sankt Peterburgu i u još 15 oblasti ove ogromne zemlje. Pored glasanja za regionalne i lokalne vlasti, birani su i poslanici za upražnjena mesta u Državnoj dumi. Premijer Dmitrij Medvedev poručio je da Jedinstvena Rusija nakon ovih izbora ostaje najjača stranka. "Sudeći prema informacijama koje nam stižu sa Dalekog istoka i iz Sibira, Jedinstvena Rusija ostaje vodeća politička snaga u našoj zemlji", rekao je Medvedev. Lokalni izbori održani su u 85 regiona širom zemlje, a izbori za moskovsku Dumu posebno su bili važni zbog predstojećih parlamentarnih izbora 2021. godine.

Sredinom prošlog meseca Roskomnadzor je, u vreme protesta opozicionih stranaka, zvanično zatražila od kompanije "Gugl" da sa svog video-servisa Jutjub ukloni sve video-snimke sa protesta, navodeći da su u pitanju zabranjena okupljanja i da se putem tih video-snimaka promoviše nasilje, ugrožava identitet snaga bezbednosti i krši nekoliko ruskih izbornih zakona.

BROJKE

21,8 odsto izašlih na izbore

45 mesta ukupno ima u moskovskom gradskom parlamentu

26 odbornika Jedinstvene Rusije

13 odbornika Komunističke partije

3 odbornika Pravedne Rusije

3 odbornika stranke Jabloko

Rusko ministarstvo spoljnih poslova uputilo je prethodno zvaničan protest Vašingtonu i Berlinu zbog mešanja diplomata te dve zemlje u unutrašnju politiku Rusije, a povodom neprijavljenog skupa u Moskvi održanog 3. avgusta. Portparolka tog ministarstva Marija Zaharova tada je izjavila da je američka ambasada na društvenim mrežama objavila detaljnu putanju kretanja učesnika skupa, a nakon toga ambasada SAD je počela aktivno da komentariše rezultate nedozvoljenog skupa.

Ukrajina ne priznaje rezultate lokalnih izbora na Krimu

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine protestovalo je zbog lokalnih izbora na Krimu, koje smatra nelegitimnim, saopštila je juče ukrajinska ambasada u Beogradu, podsetivši da ta zemlja smatra Krim i Sevastopolj svojim "privremeno okupiranim teritorijama". "Rezultati ovog nezakonitog glasanja su pravno nevažeći, neće imati nikakve pravne posledice i neće ih priznati ni Ukrajina, ni međunarodna zajednica", navodi se u saopštenju i dodaje da će "oni koji učestvuju u organizaciji i održavanju tog glasanja snositi odgovornost u skladu sa zakonodavstvom Ukrajine".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading