PRŠTALE OPTUŽBE ZA "REKET": Propao susret Mickoski-Zaev

Autor: Tanjug

Svet

11.09.2019

15:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sastanak između makedonskog premijera Zorana Zaeva i lidera opozicionog VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, na kojem je trebalo da se usaglasi novi Zakon o javnom tužilaštvu u toj zemlji, a i budući status Specijalnog tužilaštva, završen je bezuspešno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hristijan Mickovski i Zoran Zaev

Makedonski mediji navode da je jučerašnji sastanak dva lidera trajao sedam sati, ali da oni nisu uspeli da se dogovore oko ključnih razmimoilaženja oko Specijalnog tužilaštva i Zakona o javnom tužilaštvu u Severnoj Makedoniji.

Lider opozicionog VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski optužio je makedonskog premijera Zaeva da je njegov plan da se ne postigne dogovor.

- On želi kontrolu tužilaštva, a to zahteva kako ne bi odgovarao za aferu ''Reket''. Eto, zato nemamo dogovor - izjavio je danas na stranačkoj konferenciji za medije Mickoski.

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da on misli da afera "Reket" vodi direktno do lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog.

 

 

U Severnoj Makedoniji vlast i opozicija duže vreme pokušavaju da se dogovore o novom Zakonu o javnom tužilaštvu, kojim bi trebalo da se razreši i budući status Specijalnog tužilaštva, formiranog 2015. godine za procesuiranje prisluškivanih razgovora iz vremena vladavine bivšeg premijera Nikole Gruevskog.

Situacija se zakomplikovala kada je italijanski list "La Veritas" objavio prisluškivane razgovore u aferi "Reket" o iznudi novca, u kome je sada osumnjičena i pritvorena i šefica Specijalnog tužilaštva Katica Janeva.

Makedonska opozicija optužuje vlast da odugovlači "slučaj Reket", upravo zbog umešanosti funkcionera vladajućeg Socijaldemokratskog saveza premijera Zaeva, dok vlast smatra da je taj slučaj dokaz o vladavini prava u toj zemlji, te da niko nije iznad zakona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading