Predsednik Ukrajine: Lokalni izbori u Donbasu mogući kada se povuku snage

Autor: Tanjug

Svet

13.09.2019

22:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lokalni izbori u Donbasu, čije je održavanje predviđeno sporazumima iz Minska, biće mogući tek kada se povuku snage duž cele linije kontakta i biće organizovani u skladu sa ukrajinskim zakonima, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Zelenski

On je rekao da prvo treba izvršiti razmenu zarobljenika, a zatim i povlačenje vojske.

- Danas govorimo o povlačenju u oblastima Zoloto i Petrovsko, a zatim i u celom području od 400 kilometara. Tek tada možemo pričati o formatu izbora - istakao je Zelenski.

Rešenje za sukobe u Donbasu zasnovano je na paketu mera poznatom kao "Minsk dva", koji je 12. februara 2015. godine potpisala Trilateralna kontaktna grupa, sastavljena od visokorangiranih predstavnika Rusije, Ukrajine i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), nakon šesnaestočasovnih razgovora lidera Normandijske grupe, koju čine Rusija, Ukrajina, Nemačka i Francuska, podseća TASS.

Paketom "Minsk dva" predviđen je prekid vatre između snaga Ukrajine sa jedne i snaga Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike sa druge strane, kao i povlačenje teškog naoružanja sa položaja duž linije kontakta.

U sporazum je uključen i plan za održivo rješenje za sukobe u Ukrajini, uključujući amnestiju, nastavak ekonomske saradnje, održavanje lokalnih izbora i usvajanje ustavne reforme kojom bi bila obezbjeđena veća autonomija istočnih oblasti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading