Kurc na udaru hakera! Skinuto 1,3 TB podataka u vlasništvu OVP

Autor: Tanjug, Republika

Svet

17.09.2019

09:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz centrale Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijana Kurca, tokom hakerskog napada koji je nedavno otkriven, za sada nepoznati hakeri ukrali su ogromnu količinu podataka koje datiraju od devedesetih godina do danas. U istragu i potragu za hakerima uključio se i Europol, pošto je utvrđeno da je napad obavljen izvan Austrije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP/pixabay.com
Kurc na meti hakera

Naime, na jednom serveru u Francuskoj pronađeno je 1,3 terabajta ukradenih podataka iz centralne OVP. Prema pisanju bečkog dnevnika "Esterajh", među ukradenim podacima nalazi se kompletno knjigovodstvo stranke od vremena kada je lider bio Volfgang Šisel.

Hakeri na taj način imaju uvid u kompletne plate svih zaposlenih u stranci, kao i ugovore eksertno angažovanih lica. Uz to dobili su uvid u sve predizborne kampanje OVP, sa svim troškovima, a i preuzeli su mejlove lidera stranke, generalnih sekretara, saradnika. Hakeri su imali i pristup datoteci adresa OVP, što obuhvata i stotine hiljada ljudi koji nisu političari. Prema OVP hakeri su pet nedelja "vršljali" po serverima stranke, sa pristupom administratora. 

Insajderi polaze od toga da su podatke crpili u tranšama, jer da su ođednom pokupili 1,3 terabajta trebalo bi im najmanje 30 sati. Virtuelni lopovi, prema policiji, napravili su greške tokom hakerskog napada, zbog čega su čuvari reda uspeli da dođu do prvog traga.

Ekspert za sajber bezbednost Avi Kravic, kojeg je angažovala OVP, od prvog dana je tvrdio da postoje paralele sa hakerskim napadom na Emanuela Makrona tokom predizborne kampanje 2017. godine, kada se sumnjalo da iza toga stoje ruski i desničarsko ekstremistički krugovi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading