Svetske sile na korak do sukoba zbog crnog zlata! Putinov obaveštajac upozorava: SAD se spremaju za rat sa Iranom

Autor:

Svet

17.09.2019

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef ruske obaveštajne službe Sergej Nariškin kaže da su SAD spremne za rat sa Iranom posle napada na saudijska naftna postrojenja, iako se on ipak nada mirnom rešenju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Vojni scenario je moguć nakon napada na naftne objekte Saudijske Arabije, ali se nadamo da će to pitanje biti rešeno mirnim putem - rekao je prvi čovek ruskih obaveštajaca.

Međunarodni sukob

Prethodno je američki predsednik Donald Tramp izjavio da SAD ne žele rat sa Iranom, ali je naglasio da je Vašington spreman za vojni konflikt više nego bilo koja druga država, dodavši da oni imaju najbolje oružje.

Tramp: Vašington spreman za vojni konflikt više nego bilo ko drugi

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Nariškin

Naime, subotnji napad deset dronova na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji zaoštrio je odnose između Irana i SAD do tačke eskaliranja u međunarodni sukob. Druge države koje posmatraju razvoj situacije, među kojima prednjači Rusija, već imaju konkretne predloge.

Tako je ruski predsednik Vladimir Putin već predložio Saudijcima da od Rusije kupi protivvazdušne raketne sisteme S-400 ili S-300. On je, citirajući Kuran, poručio rukovodstvu u Rijadu da, kako je istakao, usvoji mudru državnu odluku.

RepublikaFoto: Public
S-400

 

5,7 miliona barela sirove nafte nije proizvedeno zbog oštećenih postrojenja

- U svetom Kuranu se govori o neprihvatljivosti bilo kakvog vida nasilja, osim zaštite sopstvenog roda. Da biste zaštitili svoj rod i svoju zemlju, mi smo spremni da pružimo odgovarajuću pomoć Saudijskoj Arabiji. Neka kupe S-300 kao Iran ili S-400 kao što je to učinila Turska - rekao je Putin u Ankari na sastanku sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom i iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem.

Foto: printscreen
Vojna moć SAD i Irana

Predsednik Rusije: Savetujem Rijad da se odbrani kupovinom našeg sistema S-400

 

Skok cene nafte utiče i na Srbiju

Pošto je cena nafte porasla oko 20 odsto (sa 60 na 68 dolara), generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović naveo je da se u narednom periodu ne očekuje poskupljenje goriva u Srbiji, ali da je domaće tržište osetljivo na globalna kretanja.

Mićović je objasnio da 83 odsto goriva kod nas potiče od sirove nafte koja je uvezena ili od uvezenih derivata, pa je zbog toga srpsko tržište pod uticajem globalnih kretanja iz kojih nas je, kao i većinu evropskih zemalja, nemoguće izuzeti.

- Iako je skok veliki, situacija još uvek nije zabrinjavajuća, samo je pitanje da li će se takav trend nastaviti - dodao je Mićović.

 

Na direktno pitanje Rohanija da li je bolje da kupe S-300 ili S-400, Putin je odgovorio: "Neka sami izaberu". Kako je saopšteno iz Kremlja, Saudijska Arabija za sada nije reagovala na ovaj predlog predsednika Rusije.

Satelitski snimci

Podsetimo da su u subotu jemenski pobunjenici Huti, koje inače podržava Teheran, preuzeli odgovornost za napad na dva najveća saudijska naftna postrojenja Abkaik i Kurais. Napad je izazvao privremeni prestanak proizvodnje 5,7 miliona barela sirove nafte, što iznosi oko 50 odsto ukupne proizvodnje nacionalnog naftnog giganta kompanije "Aramko", dok pogođeno postrojenje učestvuje u globalnom snabdevanju naftom sa pet odsto.

 

 

Ipak, američki predsednik Donald Tramp tvrdoglavo smatra da Iran stoji iza ovih napada, ali je istakao da želi da izbegne sukob i da treba sačekati dok se sigurno ne sazna ko je naredio gađanje postrojenja. Posle susreta sa bahreinskim princom naslednikom Salmanom bin Hamad el Kalifom, Tramp je rekao da je odlučan da pomogne svom saudijskom savezniku.

- Setite se kada je Iran oborio dron tvrdeći da je bio u njihovom vazdušnom prostoru, a zapravo nije bio ni blizu. Čvrsto su se držali te priče znajući da je to velika laž. Sada kažu da nemaju ništa sa napadom u Saudijskoj Arabiji. Videćemo - napisao je Tramp na Tviteru.

SAD su objavile satelitske snimke, kao i tvrdnje obaveštajaca da je Iran krivac za napade na saudijska naftna postrojenja, ali vlasti ove države odbacuju bilo kakvu umešanost.

Predsednik Irana Hasan Rohani: Nikada nećemo pregovarati sa Amerikom!

Vrhovni iranski verski vođa ajatolah Ali Hamnej opleo je po politici Vašingtona, za koju je rekao da je zasnovana na maksimalnom pritisku na Teheran i da će propasti.

- Iranski zvaničnici nikada neće razgovarati sa Amerikom. To je deo njihove politike da vrše pritisak na Iran. Međutim, njihova politika maksimalnog pritiska na Iran će propasti - izjavio je Hamnej u televizijskom obraćanju.

Njegove reči pojačao je i predsednik Irana Hasan Rohani, koji je u Ankari rekao da napad na naftna postrojenja "Aramko" predstavlja recipročnu meru jemenskog naroda na napade na njihovu zemlju.

- Jemenski narod je ispoljio svoje legitimno pravo da se brani. Napadi su bili recipročni odgovor na višegodišnju agresiju prema Jemenu - tvrdi Rohani, koji je dodao da Iran nikada neće pregovarati sa SAD, komentarišući najavljivani sastanak sa Trampom u UN.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading