Dadilja iz pakla! Ostavila dete (2) u usijanom automobilu, mališan preminuo

Autor: Blic, Republika

Svet

18.09.2019

07:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvogodišnje dete umrlo je juče nakon što su ga roditelji ostavili u vrelom automobilu u Hobsu, Novom Meksiku.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Ovo je 42. slučaj da je dete umrlo na taj način na nacionalnom nivou u 2019, ukazuje "Ju-es-ej tudej". Vlasti su pronašle dete mrtvo u vozilu, nakon što su primile poziv oko 13.30 popodne. Temi Bruks (40) je rekla da je slučajno ostavila dete u autu nekoliko sati. Bruks nije majka deteta, već ga je čuvala.

Ove godine je premašen crni godišnji prosek od 38 dece koja su umrla zarobljena u usijanim vozilima, ali nije dosegnut rekord iz 2018, kad su umrla 54 mališana. Zbog učestalosti ovakvih slučajeva proizvođači automobila su najavili da će ugraditi sistem podsećanja na zadnjem sedištu, što će do 2025. biti standard u većini putničkih vozila.

Deca imaju poteškoće da sama napuste usijano vozilo, a njihov respiratorni sistem i krvotok ne može podneti vrućinu kao odrasle osobe. Direktno sunčevo svetlo zagreva objekte u autu, pa temperature mogu doseći i 54 stepena Celzijusovih, čak i kad su spolja znatno niže. Znojenje, prirodni sistem hlađenja tela, prestaje da funkcioniše kad telesna temperatura dođe do 40 stepeni. Smrt se može dogoditi na 42 stepena.

Kako bi sprečili da se to desi, uvek otvorite zadnja vrata automobila kad ste parkirani, stavite neki ključni predmet iza sa detetom ili zamolite tetu u vrtiću da vas pozove ako ne ostavite dete na vreme. Naučite dete da zatrubi, uvek zaključajte auto i ne ostavljajte ključeve u njegovom domašaju, upozoravaju stručnjaci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading