Erdogan: Turska je spremna da deluje na sirijskoj granici

Autor: Tanjug

Svet

21.09.2019

18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Turska je spremna da deluje na svojoj južnoj granici sa Sirijom, poručio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, nakon upozorenja da bi njegova zemlja mogla da preduzme jednostrane korake ako SAD ne uspostave ovog meseca "bezbednu zonu" na severoistoku Sirije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Redžep Tajip Erdogan

- Naše pripreme duž granica su završene - rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu pre odlaska u Njujork na sednicu Generalne skupštine UN.

Turska i SAD, saveznice NATO, započele su zajedničke kopnene i vazdušne patrole duž dela granice, ali Ankara smatra da Vašington previše sporo uspostavlja dovoljno velike bezbednosne zone kojima bi se s granice istisle sirijske kurdske snage, navodi Rojters.


Tursku je, dodaje britanska agencija, razljutila američka podrška snagama koje predvode Kurdi, a koje se bore protiv Islamske države u Siriji. Ankara snage Jedinice narodne odbrane (YPG) smatra terorističkom organizacijom i želi da ih ukloni za granice duge više od 400 kilometara.

Sirijske demokratske snage, predvođene YPG, najavile su da će se povući do 14 kilometara u pojedinim oblastima. Turska navodi da su se SAD složile da bi "bezbednosna zona" trebalo da se proširi na 32 kilometra unutar Sirije. Erdogan tvrdi da Vašington kurdske borce snabdeva oružjem.

- Nemamo želju da se suočimo sa SAD. Međutim, ne možemo da dopustimo da se pređe preko podrške koju SAD pružaju terorističkoj organizaciji - rekao je Erdogan.

Komentari turskog predsednika o pripremama na granici usledili su dan nakon što su dva bezbednosna izvora objavila da su u južne turske pokrajine stigli lekari da bi se obavile pripreme za mogući upad u Siriju.

- Pripremamo se već duže vreme. Operacija će se provesti kada bude bilo potrebe za njom - kazao je neimenovan izvor.

Turska vojska je od 2016. već dva puta upala u severni deo Sirije, a meta su joj bile Islamska država i snage YPG zapadno od Eufrata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading