Lavrov u SB UN pozvao na razum: Rusija poziva sve države da podrže izjavu o nedopustivosti nuklearnog rata

Autor: Tanjug

Svet

27.09.2019

22:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Rusija poziva sve države da podrže izjavu o nedopustivosti nuklearnog rata", izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov tokom diskusije 74. sednice Generalne skupštine UN.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sergej Lavrov

- Kako se ne bi dozvolila dalja eskalacija tenzija, Rusija je podnela veliki broj inicijativa. Predsednik Vladimir Putin je objavio odluku o neraspoređivanju kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima, ako se od toga budu uzdržavali Amerikanci. Pozvani su SAD i NATO da se pridruže tom moratorijumu. Mi smo više puta predlagali Vašingtonu da počnemo pregovore o produžetku Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja - naveo je Lavrov.

On je dodao da se Rusija zajedno sa Kinom zalaže za postizanje pravno obavezujućeg dokumenta o sprečavanju trke u naoružanju u kosmosu, preneo je Sputnjik.

 

 

- Reakcija SAD i njihovih saveznika, za sada, ne daje nade. Zabrinjava izostajanje odgovora i na naše predloge američkim kolegama još pre godinu dana: da se na najvišem nivou usvoji rusko-američka izjava o nedopustivosti nuklearnog rata u kom ne može biti pobednika. Pozivam sve države da podrže ovu inicijativu - izjavio je Lavrov.

On je objavio da Rusija na tekućoj sednici Generalne skupštine UN podnosi projekat rezolucije o jačanju kontrole nad naoružanjem.

- Usvajanje rezolucije bi bilo važan doprinos stvaranju uslova za uspešno održavanje pregledne konferencije o realizaciji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja naredne godine - rekao je Lavrov.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading