Asanžov otac tvrdi da on trpi torturu u zatvoru

Autor: Tanjug

Svet

29.09.2019

11:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž je podvrgnut svim vrstama torture u zatvoru Belmarš u Londonu, gde čeka saslušanje na kojem će se odlučivati o njegovom izručenju Sjedinjenim Američkim Državama, izjavio je njegov otac, Džon Šipton.

RepublikaFoto: youtube.com/TheSun
Džulijan Asanž

On upozorava da Asanž u zatvoru pati i psihički i fizički.

Šipton, koji će u ime svog sina primiti nagradu grupe za zaštitu uzbunjivača, kaže da je neobično to što je osnivač Vikiliksa u jednom od najzloglasnijih zatvora, uprkos pozivima Ujedinjenih nacija da bude pušten na slobodu.

On ocenjuje da su jedini koji u ovom slučaju krše zakon britanska vlada i Kraljevsko tužilaštvo, prenosi Indipendent.

- Poslednji put sam posetio Džulijana u avgustu. Bio je pomalo uzdrman i patio je od anksioznosti. Dosta je izgubio na težini. Intenzitet njegove terapije je porastao tokom prošle godine. To je veoma uznemirujuće - kaže Asanžov otac i ističe da je on podvrgnut svim vrstama torture.

Organizacije za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog dužine vremena koje Asanž provodi zatvoren, uključujući vreme koje je proveo u ambasadi Ekvatora u Londonu.

Nils Melcer, specijalni izvestilaz UN za torturu osudio je u maju zatvaranje Asanža, kao i njegovo "namerno, koncentrisano i trajno zlostavljanje".

Asanž, koji je u zatvoru zajedno sa nekim od najvećih britanskih kriminalaca, suočava se sa kaznom zatvora od 175 godina, prema optužnici Vašingtona.

On se tereti po 18 tačaka optužnice u SAD, uključujući špijunažu.

Većina navoda iz optužnice odnosi se na rad Vikiliksa, sajta na kojem su objavljena tajna dokumenta i depeše, uključujući više od milion poruka koje je otkrila obaveštajna analitičarka Čelsi Mening.

Ročište pred sudom u Londonu na kojem će biti odlučeno o njegovom izručenju zakazano je za februar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading