Makron podržava ostanak Rusije u Savetu Evrope: To je fundamentalna evropska država

Autor: Tanjug, Republika

Svet

01.10.2019

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je danas da u potpunosti podržava dalji rad Rusije u Savetu Evrope i u njenoj Parlamentarnoj skupštini.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Emanuel Makron

- U potpunosti podržavam odluku da Rusija ostane u Savetu Evrope, jer sam siguran da je ruski narod blizak evropskom humanizmu. Oni su i sami učestvovali u stvaranju ovog humanizma - rekao je Makron na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE).

On je opisao Rusiju kao "fundamentalno evropsku državu", preneo je TAS.

Kako je primetio, hipotetički izlazak Rusije iz panevropske organizacije doneo bi "najnegativnije posledice za narode (Evrope) i zaštitu njihovih prava".

- Ako nas nešto razdvoji, to će biti neuspeh. Bićemo povređeni. Izgubićemo snagu kao rezultat - rekao je Makron.

Kaže i da kritike koje postoje u odnosu na Rusiju u ovom slučaju nisu utemeljene, te pita "šta bi se dogodilo da nismo ništa uradili".

- Pridruživanje Rusije našoj organizaciji donelo je znatne koristi za sve strane. Za Rusiju, moratorijum na smrtnu kaznu i priliku da se konkretni slučajevi podnesu Evropskom sudu za ljudska prava (ECHR) - istakao je Makron.

Makron: Ako nas nešto razdvoji od Rusije to će biti naš neuspeh

Napominje i da bi, da je ruska delegacija bila odsutna (iz PACE), sasvim sigurno nastao rizik da Rusija napusti Savet Evrope u potpunosti.

- U tom slučaju ruski narod ne bi imao šansu da svoje slučajeve šalje u ECHR - dodao je Makron.

U aprilu 2014. godine, ruskoj delegaciji je oduzeto pravo da glasa, učestvuje u posmatračkim misijama i da bude zastupljena u organizaciji vladajućih tela, zbog dešavanja koja su pratili događaje u Ukrajini i ujedinjenja Krima sa Rusijom.

Članovi PACE su 26. juna 2019. godine glasali za rezoluciju podržavajući tri ključne regulatorne norme koje predviđaju da "pravo glasa, govora i zastupanja u Skupštini i njenim telima ne mogu biti suspendovana ili opozvana ili povučena u kontekstu osporavanja ili preispitivanje akreditiva".

Narednog dana sva ovlašćenja ruske delegacije bila su potvrdjena u potpunosti i bez ikakvih izuzetaka.

Posle toga ruski delegati su se pristupili aktivnostima PACE kao punopravni učesnici.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading