GRETA ANGELIN PROJEKAT: Neobična priča o globalnom uspehu švedske tinejdžerke

Autor:

Svet

06.10.2019

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nagli uspon na svetskoj sceni 16-godišnje švedske tinejdžerke Grete Tunberg od stajanja ispred nacionalnog parlamenta sa natpisom "Školski štrajk za klimu" prošlog avgusta pa sve do globalnih demonstracija đaka petkom i držanja lekcije državnicima u UN nešto malo više od godinu dana kasnije nije prošao nezapaženo ni kod njenih pristalica, a ni kod protivnika koji zameraju na onom što smatraju iskorišćavanjem u propagandne svrhe devojčice kojoj su pre pet godina dijagnostikovani Aspergerov sindrom, opsesivno-kompulsivni poremećaj i selektivni mutizam.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Greta Tunberg

Ono što nije jedni ni drugi sa sigurnošću ne mogu da kaže jeste kako je Tunbergova za kratko vreme zauzela tako dominantan status u svetskom ekološkom pokretu.

Za Vini Banjajimu, izvršnu direktorku humanitarne organizacije Oksfam internešenel, jedne od najjačih svetskih nevladinih organizacija, objašnjenje je u tome da Greta "priča toliko moćno da moramo da je slušamo". Objašnjenje koje je u najmanju ruku upitno, imajući u vidu da je govor Tunbergove u UN pre svega bio prenaglašeno i agresivno glumatanje osobe koja je čitala sa papira o smaku sveta, a da Greta u jednom od prethodnih obraćanja na velikoj sceni nije znala kakvu poruku da uputi kada nije imala unapred pripremljen tekst.

 

Glavna favoritkinja za Nobela

Kladioničari daju velike izglede Tunbergovoj za osvajanje Nobelove nagrade za mir. Koeficijenti kladionica poput "Ledbroksa" pokazuju da je ona glavna favoritkinja, ali je bilo kakvo predviđanje neizvesno pošto se popis kandidata koji razmatra Nobelov komitet javno ne objavljuje. Dobitnik Nobela za mir biće objavljen 11. oktobra u Oslu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Možda odgovor treba potražiti u čestom druženju Tunbergove sa Dženifer Morgan, izvršnom direktorkom jedne od najuticajnijih svetskih ekoloških organizacija Grinpis internešenel, sa kojom se krajem januara ove godine vraćala vozom sa Svetskog foruma u švajcarskom Davosu, pri čemu je Morganova na Tviteru uz fotografiju naglasila da su mogle da putuju i privatnim mlaznjakom, ali da su odlučile da "učine sve što je moguće" i "pretvore bes u akciju".

 

 

Amerikanka, koja je u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka bila stipendistkinja nemačke Boš fondacije, kasnije je postala viša savetnica Hansa-Joakima Šelnhubera, glavnog savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel tokom samita G8 održanog 2007. godine. Morganova se hvalila i da je "sastavljala govore Angele Merkel u vreme kada je ona bila ministarka za životnu sredinu". Merkelova je na samitu UN o klimi u Njujorku razgovarala sa Gretom, pa je čak fotografiju tog susreta postavila i na Tviter.

Tramp, Putin i Makron na drugoj strani

Nastupe Tunbergove kritikovali su predsednici SAD, Rusije i Francuske Donald Tramp, Vladimir Putin i Emanuel Makron, a šef Kremlja je poručio da treba pružiti podršku deci poput Grete, koja imaju strastven stav po pitanju ekologije, ali je takođe optužio njene roditelje da iskorišćavaju tu strast. Njena majka, operska pevačica Malena Ernman i glumac Svante Tunberg napisali su knjigu o "ekološkom buđenju" ćerke, koja će sledeće godine biti objavljena i na engleskom jeziku pod nazivom "Naša kuća gori". Gretin deda je švedski glumac i reditelj Fric-Olof Tunberg, a to što dolazi iz porodice poznatih ličnosti omogućilo joj je očigledno medijsku pažnju.

Sam Šelnhuber je dugo bio član Međuvladinog panela za klimatske promene, organizacije koja je pre 12 godina kolektivno dobila Nobelovu nagradu za mir. Baš kao i Greta Tunberg, i on je poznat po slanju apokaliptičnih poruka, pa je tako 2017. poručio da, ukoliko se ne do 2020. godine ne preduzme akcija po pitanju klime, svet bi "mogao da bude fatalno ranjen".

Teoretičarima zavere na internetu nije promaklo ni to što skraćenica naziva pokreta Tunbergove Petak za budućnost (Fridays For Future) glasi FFF, a pošto je F šesto slovo abecede, zaključak je da se radi o satanističkom pokretu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading