Kurdi u Atini palili Erdoganove fotografije

Autor: Tanjug, Republika

Svet

12.10.2019

19:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko hiljada Kurda i aktivista levice demonstrirali su danas u Solunu i Atini protiv turske vojne ofanzive na severu Sirije. U Solunu se okupilo oko 1.000 demonstranata koji su palili fotografije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i nosili transparente sa natpisima "Gde su UN?". Scene paljenja fotografija ponovile su se i ispred turskog konzulata koji su obezbeđivale policijske snage.

RepublikaFoto: youtube.com/Ruptly
Paljenje slike turskog predsednika

U grčkoj prestonici Atini, prema procenama policije, okupilo se do 2.000 Kurda i drugih aktivista koji su marširali do turske ambasade, ali ih je policija sprečila da se približe zgradi. Oni su nosili kurdske zastave i transparente sa natpisom "Odmah zaustavite invaziju", a jedna grupa je zapalila poster s likom Erdogana, navodi Rojters.

Okupljeni su se razišli posle mirnih protesta. Kako prenosi AP, oko 150 ljudi marširalo je i do američke ambasade. I u Parizu je protestovalo na hiljade građana u znak podrške Kurdima, a zbog turske operacije u Siriji čija su meta kurdska uporišta. Učesnici demonstracija održanih na Trgu Republike u istočnom delu Pariza, upozorili su da bi turska ofanziva mogla da dovede do oživljavanja takozvane Islamske države, prenosi AP.

Proteste su organizovale različite grupe aktivista, a pojedini učesnici nosili su transparente na kojima je pisalo "Erdogan jednako ID". Neke od kritika odnosile su se i na američkog predsednika Donalda Trampa zbog odluke da povuče američke snage iz Sirije, smatrajući da je to omogućilo tursku invaziju. Kurdske snage u Siriji koje su cilj ofanzive Turske, smatraju se veoma bitnim u međunarodnoj borbi protiv ID. Turska vojska koja kurdske snage smatra bezbednosnom pretnjom, saopštila je da je osvojila ključni grad koji se nalazi na granici sa Turskom.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading