(VIDEO) Ruska snaga leži u njima! Stvorili su hibridnu rasu koja u svim vojnim operacijama prevazilaze bilo koju drugu

Autor:

Svet

14.10.2019

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski graničari ukrstili su vuka i aljaskog psa malamuta stvorivši hibridnu rasu volkosobi za potrebe najdelikatnijih zadataka. Specifičnost ove vrste je što može da dostigne veličinu i snagu pravog vuka, uz poslušno i prijateljsko ponašanje prema ljudima, karakteristično za pse. Dobijanje najbojih karakteristika obe vrste nije išlo tako lako, i bile su potrebne godine pre prvih uspešnih rezultata.

RepublikaFoto: youtube.com/Animal Watch

Rusi imaju poseban tretman prema ovim snažnim životinjama

Prvi volkosobi su trenirani za različite zadatke, od pronalaženje eksploziva, otkrivanje krijumčara i praćenje, a sve zadatke su obavljali sa lakoćom. Prema rečima ruskih trenera, njihova najimpresivnija crta je da "vole da rade".

Najpre je više od 200 hibrida vukova odgajano na Univerzitetu u Kelnu u Nemačkoj, međutim ,taj projekta doživeo je neuspeh jer su životinej pokazivale tipične karakteristike vukova, i ekstreman strah i oprez pored ljudi.

Ipak, naučnici sa ruskog instituta Perm, konačno su napravili pomak 2000. godine. Ključnu ulogu imala je Naida, neobično društvena ženka kaspijskog vuka, koja se odlično slagala sa ljudima. Još čudnije, kada su joj ponudila da bira partnera, izabrala je psa umesto vuka, piše CNN.

U narednih 10 godina, Naida je odgajila 40 volkosoba (ruska reč za "vuk-pas"), koji su delili njene instinkte, dok su od očeva pasa povukli druželjubivost i poslušnost.

Nemačkom ovčaru treba oko četiri minuta da nanjuši kriminalca koji se krije, što volkosob može da uradi za 15 do 20 sekundi

Oni su dalje korišćeni za razvoj vrste. Vrhunski utrenirani volkosobi vrednuju se od 2.000 do 3.000 dolara, ali ruska vojska ih ne prodaje, već ih isključivo koristi za domaće bezbednosne organizacije, pod strogim uslovima.

- Kada uđu u centar za obuku cvokoću zubima i nestrpljivu su da počnu vežbe - rekla je trener životinja Olga Galperina, piše "Oditicentral".

Međutim, razlog zbog kojeg ih ruska vojska tako ljubomorno čuva jeste što u svim zadacima prevazilaze bilo koju drugu rasu. Tako na primer nemačkom ovčaru treba oko četiri minuta da nanjuši kriminalca koji se krije, što volkosob može da uradi za 15 do 20 sekundi.

Psi umeju da bezobzirno trče oko terena za obuku pre vežbi, dok se hibridi vukova odmah bacaju na posao. Ruski dreseri tvrde da čak i u nepoznatom okruženju samo jednim obigravanjem terena mogu da otkriju skrivenu drogu, kriminalce ili eksploziv.

Ako je verovati dostupnim informacijama, volkosobi nadmašuju pse u svakom aspektu. Imaju šest puta ječe čulo njuha od pasa, daleko jači ugriz kojim mogu da probiju zaštitnu opremu, i mogu da izdrže ekstremne temperature. 

Takođe su se pokazali i kao fizički snažnim životinjama i mentalno stabilnijim. Bez odmora mogu da prate trag i po dva dana. U uslovima borbe psi se obično fokusiraju na ruku napadača. Međutim, volkosob će vrlo brzo početi da traži ranjive delove, poput prepona ili vrata. Zbog toga od njih posebno astrahuju šverceri i kriminalci koji pokušavaju da uđu u Rusiju preko kineske i mongolske granice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading