Istraživanje pokazalo! Tramp ostvaruje laku pobedu na izborima 2020. godine?!

Autor: Republika

Svet

15.10.2019

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik SAD Donald Tramp pobediće na izborima 2020. godine, sudeći prema podacima poznate istraživačke kuće Moody’s Analytics koja od 1980. godine sprvodi istraživanja javnog mnjenja i svega jednom nije bila u pravu. Kako se tvrdi u podacima na koje se poziva CNBC, ako se ne desi ništa ne predviđeno, Trampova pobeda bi trebalo da nadmaši pobedu demokrata i Hilari Klinton iz 2016. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Donald Tramp

"Moody's" takvo predviđanje zasniva na tri modela istraživanja - istraživanju osećanja potrošača o finansijskoj situaciji, dobicima na berzi ostvarenim tokom Trampovog mandata i merenjima nezaposlenosti koja beleži pad koji je dovodi na minimum u poslednjih 50 godina.

Ako se svi parametri koji su uzeti u obzir zadrže, izgleda da će Tramp dobiti joše jedan četvorogodišnji mandat. 

- Ako je ekonomija za godinu dana ista kao i danas, ili bar približna, Trampovi izborni izgledi su vrlo dobri, posebno ako pristalice demokrata nisu dovolno motivisane i ne izađu da glasaju - rekao je Mark Zandi, glavni ekonomista "Moodi's Analitics"-a i koautor rada, zajedno sa Danom Vhiteom, direktorom za vladino savetovanje i istraživanje javnih finansija, i Bernardom Larosom, pomoćnikom direktora i ekonomistom. 

Tri modela pokazuju da je Trump dobio najmanje 289 elektorskih glasova birača, pretpostavljajući prosečnu izlaznost.

Njegove šanse se smanjuju s maksimalnom izlaznošću na demokratskoj strani i povećavaju se uz očekivani minimum izlaznosti.

Od tri modela, on se najbolje kotira po onom koji se naziva "džepna knjiga" koji otkriva kako se ljudi osećaju u vezi sa svojim finansijama. U tom scenariju, pod pretpostavkom prosečne izlaznosti, Tramp bi osvojio 351 elektorski izborni glas nasuprot 187 glasova za generičke demokrate. 

- Zapisnik izlaznosti je od vitalne važnosti za demokratsku pobedu - navodi se u izveštaju.

Istraživanje i prognoze "Moody's" su bili tačni svaki put od 1980. godine. Izuzev, baš 2016. godine, kada su predviđali pobedu Hilari Klinton.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading